Vesti
Politika

Jablanović: Sastanak sa premijerom još nije zakazan

Sastanak predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o učešću u kosovskim institucijama, iako je bio najavljivan za prošlu sedmicu, još nije zakazan, rekao je Aleksandar Jablanović.

Jablanović: Sastanak sa premijerom još nije zakazan
Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

"Srpskoj listi se nigde ne žuri i ne postoji nikakav ograničeni rok u kome sastanak treba da se održi. O tome će javnost obavestiti premijer", kaže doskorašnji ministar za povratak i zajednice i predstavnik liste "Srpska" Jablanović za Međunarodni radio Srbija.

Prema njegovim rečima, Priština nema nikakvu zakonsku osnovu da raspusti četiri skupštine opština na severu Kosova i uvede privremene mere zbog lokalnih budžeta, kako se to nagoveštava.

"Nije realno očekivati raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, jer je propušten i zakonom predviđeni rok koji obavezuje privremene organe u Prištini za takav potez. Nije na vreme, u zakonom predviđenom roku podneta neka sugestija opštinama severno od Ibra na koji način da "isprave" budžete", rekao je Jablanović.

Mi smo, dodao je on, u skladu sa stavom države Srbije, usvojili budžete u kojima ne postoje stavke u vezi sa prosvetom i zdravstvom.

"Takav je bio dogovor i sa predstavnicima, tada, tehničke vlade u Prištini. Kao dokaz za to je pismo zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri opštinama severno od Ibra, u periodu kada je u Prištini funkcionisala tehnička vlada, a u kome se garantuje da će biti prihvaćeni takvi budžeti", napominje Jablanović.

On ističe da su sve četiri opštine usvojile takve budžete, i da nisu dobili nijednu primedbu od Prištine sve dok nije prošao svaki rok koji je predviđem zakonom, za izmenu tih budžeta.

Jablanović smatra da pitanje prosvete i zdravstva mora da bude rešeno dijalogom u Briselu, i da te oblasti treba da budu regulisane preko Zajednice srpskih opština, čije je osnivanje predviđeno Briselskim sporazumom.

Vlada Kosova zapretila je da će blokirati budžete opštinama na severu Kosova ukoliko u njima ne budu definisani i prihodi zaposlenih u prosveti i u zdravstvu, što bi moglo da dovede do uvođenja privremenih mera i vanrednih izbora.

"Eventualno raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu (Leposavić, Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok), predstavljalo bi izvesnu reviziju Briselskog sporazuma, što je za kosovske Srbe neprihvatljivo", zaključuje Jablanović.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023