Vesti
Politika

Jablanović: Protiv čega protest?

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović kritikovao je organizovanje protesta u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, smtrajući da je Srpska lista najodgovornija što nije uspela da se dogovori sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, u čijoj se vladi nalazi, oko organizovanja glasanja na srpskim izborima.
Jablanović: Protiv čega protest?
Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

"Proteste protiv čega i zbog čega? Sada treba građani da svojim prisustvom brane nesposobnost Srpske liste koja nije mogla da se dogovori sa njihovim premijerom Aljbinom Kurtijem da im dozvoli srpske izbore. Srpska lista je partner Aljibna Kurtija. Oni su provereno "oslići" koji se sada spremaju na zamrzavanje po peti put i nijedan put nisu ostvarili apsolutno ništa za Srbe na Kosovu", kazao je Jablanović u izjavi za RTV Kim.

On je istakao da Srpska lista nema pravo da izađe iz institucija zbog toga što (njeni predstavnici) nisu u stanju da sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem naprave politički dogovor.

"Ako hoće na neki način da iskažu svoje nezadovoljstvo tim institucijama, oni svoje plate koje primaju, a koje su jako velike i inače imaju po dve plate, oni te svoje plate treba da poklone nekim srpskim humanitarnim organizacijama na Kosovu, a u institucijama treba da ostanu da se bore za Srbe", kazao je Jablanović.

On je izrazio bojazan da će Srbi sa Kosova biti primorani da organizovano odlaze autobusima na "kontrolisano glasanje" u gradovima centralne Srbije.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022