Vesti
Politika

Jablanović: Ne podnosim ostavku

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović ne namerava da podnese ostavku, jer, kako ističe, nije prekršio zakon, niti ijednom izjavom uvredio građane.
Jablanović: Ne podnosim ostavku
Aleksandar Jablanović (Foto arhiva Kim)

Jablanović je za franfurtske “Vesti” rekao da traženje ostavke i galamu oko Trepče smatra samo željom opozicije da dođe na vlast uz pomoć ulice.

“Osudio sam napad na Srbe za Badnje veče u Đakovici i to je sve. Protesti i zahtevi “Samoopredeljenja” nemaju veze sa onim što sam rekao”, rekao je Jablanović dodajući da je siguran da bi protesta bilo i bez te izjave, samo što bi povod bio neke druge prirode.

Pre svega, kako naglašava, “Samoopredeljenju” ne odgovara da u Vladi Kosova vide Srbe koji rade u interesu Srba.

“Ceo kabinet Ise Mustafe dobro zna da je pozivanje na moju izjavu i dizanje tolike galame oko Trepče samo želja opozicije da dođe na vlast uz pomoć ulice. Poslednjih mesec dana nijednog trenutka nije bilo promene u saradnji između Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova”, rekao je Jablanović.

On je dodao da kolege u vladi znaju ko je bio meta njegove izjave, “a to nijednog trenutka nisu bile majke nestalih Đakovčana”, već isključivo osobe koje su kamenovale autobus sa Srbima.

“Aktivisti “Samoopredeljenja” nemaju nikakve veze sa majkama koje traže svoje nevino stradale u poslednjem ratu. Majke su tog dana protestovale ispred crkve, demokratski i dostojanstveno, nisu ni napadale, ni fizički uznemiravale. Odustale su od protesta zato što su zloupotrebljene u političke svrhe“, objasnio je Jablanović.

On kaže da na sednicama vlade nema nikakvih problema. U Prištini se kreće, prema njegovim rečima, znatno drugačije, uz policijsko obezbeđenje, ali do sada nije imao problema “fizičke prirode”.

Što se tiče Trepče on je ukazao na to da je Srpska lista stav dogovorila sa koalicionim partnerima.

“Saglasni smo da je Trepča ozbiljan kombinat od čije ekonomske budućnosti zavisi budućnost celog Kosova i regije. Zakon o Trepči treba da bude donet na miran način, hladne glave i uz mišljenje stručnjaka koji mogu da daju najbolje moguće rešenje”, zaključio je Jablanović.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020