Vesti
Politika

Jablanović: Izbori još nisu završeni

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović rekao je u emisiji “Slobodno srpski” da su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu bili smešniji nego da su održani u Severnoj Koreji, “bar što se tiče učešća srpske zajednice na Kosovu”.
Jablanović: Izbori još nisu završeni
Aleksandar Jablanović (Foto Slobodno srpski)

Nemoguće je da u 21. veku jedna politička partija dobije 97% podrške, kazao je Jablanović.

“Odgovorno tvrdim da oni (Srpska lista) tu podršku nemaju, a ta istina je u kutijama za koje ćemo mi tražiti da se otvore i da se glasovi ponovo prebroje u prisustvu medija i posmatrača. Imamo relevantne dokaze i mi ćemo ih u odgovarajućem trenutku, kada za to budu zakonski dozvoljeni rokovi, predati Centralnoj izbornoj komisiji, panelu za žalbe. Na nekim biračkim mestima je nedvosmisleno dokazano da je Srpska lista falsifikovala zapisnike. Ja mislim da izbori još nisu završeni i siguran sam u to da je nekoliko hiljada glasova ukradeno kako Samostalnoj liberalnoj stranci, tako i Partiji kosovskih Srba, kao i koaliciji `Sloboda` i mi ćemo se truditi da tu istinu isteramo do kraja”, kazao je Jablanović.

Jablanović kaže da niko ko nije osvojio poslaničko mesto ne bi trebalo da bude deo Vlade Kosova.

„Ako nemate nijedan mandat u parlamentu, mislim da takav predstavnik ne bi bio kredibilan što se nas Srba tiče. Koliko god da sam protiv Srpske liste, mada i Srpska lista isto nije kredibilan predstavnik, jer tih 97 odsto glasova to su ukradeni glasovi na terenu i primorani ljudi, ima i mrtvih (među glasačaima)... Kada bi moja partija bila parlamentarna u tome ne bih video nikakav problem, ali ako se politikom bavite, išli ste na izbore, niste ušli u parlament, a gledate da uđete u Vladu, po meni, iz moje perspektive to je šibicarenje. To je meni lično kao čoveku ispod časti. U tome nema legitimiteta“.

„Srbi sa Kosova skrajnuti“

Jablanović smatra da je u postojećim unutrašnjim i međunarodnim odnosima, srpska zajednica na Kosovu skrajnuta i očigledno da ne može da se veruje ni Beogradu ni Prištini i da bi preko svojih predstavnika direktno trebalo da budu uključeni u obnavljanje Briselskog dijaloga ili eventualne međunarodne konferencije o Kosovu ako bude organizovana.

”Dijalog se tiče naše budućnosti. Dijalog između Beograda i Prištine odrediće neke interese Republike Srbije ovde na Kosovu, ali će najviše i u potpunosti odrediti kurs naše budućnosti, nas Srba sa Kosova”, naveo je Jablanović.

Teško je pitanje ko bi to mogao da bude jer, ko god da se uključi, od Srba sa Kosova u dijalog, on će morati da se bori za interese Srba sa Kosova, a ti se interesi, po mišljenju Jablanovića, često neće poklopiti sa interesima Srba iz Beograda i sa interesima Albanaca u Prištini.

“U takvoj situaciji bojim se da bi predstavnici Srba sa Kosova, uključeni u taj dijalog, često bili suprostavljeni i stavovima Beograda i stavima Prištine zato što nije sve što Beograd dogovara oko naše budućnosti ovde na Kosovu baš u našem najboljem interesu. Tu se kroz te pregovore i razgovore pre svega gleda da se kupi neko vreme i da se dobiju neki poeni za što lakši put Srbije prema Evropskoj uniji”, zaključo je Jablanović.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020