Vesti
Politika

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti

Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Situacija na severu Kosova u izveštaju se ocenjuje „izazovnom“, posebno u pogledu korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja.

U delu koji se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, u izveštaju se spominje da je dijalog nastavljen sastancima koji su održani 15. juna i 19. jula ove godine, kao i da su održani susreti glavnih pregovarača.

Od Kosova se traži da se konstruktivno angažuje i uloži dalje značajne napore u sprovođenju svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Takav sporazum je hitan i ključan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima“, navodi se u izveštaju za Kosovo.

Konstatuje se da Kosovo ima dobre odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

Kada je reč o unutrašnjim pitanjima, vanredni parlamentarni izbori održani u februaru 2021. godine su, prema ocenama eksperata EK, dobro sprovedeni a konstatuje se da je sada na vlast došla vlada sa neviđeno snažnom parlamentarnom većinom.

Što se tiče vladavine prava, u izveštaju se ocenjuje da je Kosovo u ranoj fazi u razvoju pravosudnog sistema koji dobro funkcioniše, međutim da je sveukupno sprovođenje pravde i dalje sporo, neefikasno i podložno neopravdanom političkom uticaju.

Prema oceni u izveštaju, na efikasnu obradu predmeta i održavanje sudskih ročišta je dodatno uticala pandemija koronavirusa.

U borbi protiv korupcije je utvrđen ograničen napredak, uključujući istragu i krivično gonjenje slučajeva na visokom nivou.

„Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost. Uprkos uloženim naporima, postoji potreba za snažnom i stalnom političkom voljom za efikasno rešavanje sistemskih rizika od korupcije, kao i za snažnim odgovorom krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou“, ocenjuje se u izveštaju.

Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala, u izveštaju piše da je postignut ograničen napredak u istrazi i krivičnom gonjenju predmeta organizovanog kriminala.

Navodi se, međutim, da su potrebne mere za jačanje tužilaštva, kao i za osiguranje da nema političkog uplitanja u operativne aktivnosti svih organa za sprovođenje zakona.

U oblasti slobode izražavanja, eksperti EK smatraju da Kosovo ima koristi od „pluralističkog i živog medijskog okruženja“, ali se upozorava da ostaje zabrinutost u vezi s kampanjama javnog klevetanja, pretnjama i fizičkim napadima na novinare.

Kada je u pitanju sloboda medija, konstatuje se da je javni servis RTK ranjiv na politički uticaj i još uvek je potrebno pronaći održivo rešenje za njegovo finansiranje.

Nedostatak napretka je identifikovan u oblasti reforme javne uprave.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021