Vesti
Politika

Izvesna koalicija Pantića i Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici

Gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da je najrealnije očekivati koaliciju "Srpske" sa listom Olivera Ivanović i da je postizanje dogovora za formiranje vlasti u tom gradu blizu.
Izvesna koalicija Pantića i Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici
Kosovska Mitrovica (Foto KIM arhiva)

"Ivanović i ja smo se približili u interesu svih građana, imamo iste stavove o vođenju grada, još treba da se dogovorimo o nekim sitnim detaljima. Tek treba da potvrdimo našim koalicionim sporazumom, koji je već izvestan, ko će biti predsednik Skupštine opštine", rekao je Pantić za "Politiku".
 
Na pitanje da li Agim Deva iz Demokratske partije Kosova može da očekuje neku od vodećih funkcija u opštini Severna Mitrovica, Pantić je odgovorio da kao gradonačelnik ima pravo da imenuje i zamenika gradonačelnika za manjine, "a na to mesto može da bude imenovan ili Albanac ili Bošnjak, ili bilo ko iz redova manjinskih zajednica".

Na konstataciju da Priština preko EU traži da na pozivnicama za svečanu sednicu u utorak, 24. decembra, bude logo Kosova, on je kazao da je sporazum iz Brisela precizno definisao kako će Kosovo biti predstavljeno i da je ispoštovao i Albance, jer je pozive uputio na albanskom jeziku.

"Nije dobro što Priština preko EU pokušava da na svaki način obezvredi naš trud i zalaganje za implementaciju sporazuma, ali i što na svaki način pokušava da minira Briselski sporazum, kako bi prolongirala formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je gradonačelnik severne Mitrovice.

"Neću slati nove pozivnice. Očekujem da 24. svi odbornici, svih 19 koliko ih ima u lokalnom parlamentu, daju svečanu izjavu, koja je statusno neutralna", istakao je Pantić.

Na navode da je EU planirala da više od 30 miliona evra uloži u sever Kosova, Pantić je rekao da do sada EU gotovo ni jedan projekat nije odobrila za Mitrovicu, već za ostale tri opštine.

"Očekujem da dobijemo najviše para, ali se nadam da neće biti uslovljavanja. U planu je da uradimo rekonstrukciju toplane kako bi se što veći broj domaćinstava priključio na sistem gradskog grejanja. Neophodno je da uredimo most preko Ibra, kod nas poznat kao most kod Dudinog krša, kako bi smo tamo izmestili autobusku stanicu, zatim da izgradimo kulturni centar, halu sportova, zgradu pozorišta, ali i zgradu zajednice srpskih opština", rekao je Pantić.

Pantić je rekao da na Kosovu očekuje prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića u vreme jednog od predstojećih praznika.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021