Vesti
Politika

"Izručenje Morine Srbiji narušilo bi odnose sa Skopljem"

Kosovski ambasador u Skoplju Đerđ Dedaj izjavio je da ne bi smelo da dođe do ekstradicije bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji, jer bi to moglo da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova.
Foto: N1

On je u intervjuu makedonskoj kablovskoj Televiziji 21 (tv21.tv/mk) rekao da se eventualna ekstradicija Morine, kojeg je u prošlu sredu uhapsila makedonska policija po poternici Srbije, "u potpunosti kosi sa ljudskim pravima i da je nezakonska i neprihvatljva".

"To ne treba da se desi, jer moguća ekstradicija neće biti samo na ličnu štetu Tomora Morine, već može da ima posledice po međudržavne odnose Kosova i Severne Makedonije. Ne bih želeo da ovakvi slučajevi utiču na moguće narušavanje, za šta mi kao Kosovo, uopšte nismo zainteresovani", rekao je Dedaj.

On je istakao da je odmah čim je primio vest o hapšenju Morine prekinuo odmor i doputovao u Skoplje, napominjući da se kosovska ambasada maksimalno angažovala oko tog slučaja.

"Odmah smo kontaktirali Ministarstvo pravde, a zatim i Vladu (Severne Makedonije) i lično sam se sreo sa šefom Kabineta, odnosno sa savetnikom za spoljnu politiku premijera (Zorana) Zaeva", rekao je kosovski ambasador u Skoplju.

Dedaj je dodao da su dvojica diplomata iz ambasade posetila Morinu, koji se od četvrtka nalazi u ekstrasdicionom pritvoru i najavio da će se i lično sresti sa bivšim pripadnikom OVK.

Televizija 21, koja program pretežno emituje na albanskom jeziku, navodi da je u Ministartvu pravde Severne Makedonije dobila informaciju da će zahtev Srbije za eksteradiciju Morine u ponedeljak biti dostavljen sudu koji je nadležan za taj slučaj.

Krivični sud u Skoplju je 25. jula odredio je ekstradicioni pritvor Tomoru Morini, kojeg je makedonska policija dan pre uhapsila na graničnom prelazu "Blace" sa Kosovom na osnovu poternice koju je Interpol raspisao na zahtev Srbije koja ga traži zbog zločina nad civilnim stanovništvom pre 20 godina.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020