Vesti
Politika

"Izručenje Morine Srbiji narušilo bi odnose sa Skopljem"

Kosovski ambasador u Skoplju Đerđ Dedaj izjavio je da ne bi smelo da dođe do ekstradicije bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji, jer bi to moglo da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova.
Foto: N1

On je u intervjuu makedonskoj kablovskoj Televiziji 21 (tv21.tv/mk) rekao da se eventualna ekstradicija Morine, kojeg je u prošlu sredu uhapsila makedonska policija po poternici Srbije, "u potpunosti kosi sa ljudskim pravima i da je nezakonska i neprihvatljva".

"To ne treba da se desi, jer moguća ekstradicija neće biti samo na ličnu štetu Tomora Morine, već može da ima posledice po međudržavne odnose Kosova i Severne Makedonije. Ne bih želeo da ovakvi slučajevi utiču na moguće narušavanje, za šta mi kao Kosovo, uopšte nismo zainteresovani", rekao je Dedaj.

On je istakao da je odmah čim je primio vest o hapšenju Morine prekinuo odmor i doputovao u Skoplje, napominjući da se kosovska ambasada maksimalno angažovala oko tog slučaja.

"Odmah smo kontaktirali Ministarstvo pravde, a zatim i Vladu (Severne Makedonije) i lično sam se sreo sa šefom Kabineta, odnosno sa savetnikom za spoljnu politiku premijera (Zorana) Zaeva", rekao je kosovski ambasador u Skoplju.

Dedaj je dodao da su dvojica diplomata iz ambasade posetila Morinu, koji se od četvrtka nalazi u ekstrasdicionom pritvoru i najavio da će se i lično sresti sa bivšim pripadnikom OVK.

Televizija 21, koja program pretežno emituje na albanskom jeziku, navodi da je u Ministartvu pravde Severne Makedonije dobila informaciju da će zahtev Srbije za eksteradiciju Morine u ponedeljak biti dostavljen sudu koji je nadležan za taj slučaj.

Krivični sud u Skoplju je 25. jula odredio je ekstradicioni pritvor Tomoru Morini, kojeg je makedonska policija dan pre uhapsila na graničnom prelazu "Blace" sa Kosovom na osnovu poternice koju je Interpol raspisao na zahtev Srbije koja ga traži zbog zločina nad civilnim stanovništvom pre 20 godina.Ostale vesti

Kurti neće sutra na konsultacije kod Tačija
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti se neće odazovati pozivu kosovskog predsednika Hašima Tačija na konsultacije, javlja RTS.
  • 31.03.2020
Kosovo sutra uvodi recipročne mere Srbiji
Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade za Radio Slobodna Evropa.
  • 31.03.2020
Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020