Vesti
Politika

Izraelska ambasadorka stupila na dužnost u Prištini

Prva izraelska ambasadorka na Kosovu Tamara Živ predala je danas akreditivna pisma kosovskoj  predsednici Vjosi Osmani.
Izraelska ambasadorka stupila na dužnost u Prištini
Živ i Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je od ambasadorke Živ pomoć Izraela u priznavanju kosovske nezavisnosti.

Sa novom ambasadorkom sastao se i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

On je naglasio da su i Kosovo i Izrael bliski američki partneri.

"Oduševljen sam što sam upoznao Tamaru Živ, prvu ambasadorku Izraela na Kosovu. Uzbuđeni što vidim kako će Izrael i Kosovo, oba bliski američki partneri sa mladom, raznolikom, visokoobrazovanom radnom snagom, imati dalje koristi od ovog cvetanja, brzog razvoja i strateškog odnosa", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Podsetimo, priznanje Kosova od strane Izraela dogodilo se u danu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma koji su u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti a kome je posredovao tadašnji američki predsednik Donald Tramp.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022