Vesti
Politika

Izraelska ambasadorka stupila na dužnost u Prištini

Prva izraelska ambasadorka na Kosovu Tamara Živ predala je danas akreditivna pisma kosovskoj  predsednici Vjosi Osmani.
Izraelska ambasadorka stupila na dužnost u Prištini
Živ i Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je od ambasadorke Živ pomoć Izraela u priznavanju kosovske nezavisnosti.

Sa novom ambasadorkom sastao se i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

On je naglasio da su i Kosovo i Izrael bliski američki partneri.

"Oduševljen sam što sam upoznao Tamaru Živ, prvu ambasadorku Izraela na Kosovu. Uzbuđeni što vidim kako će Izrael i Kosovo, oba bliski američki partneri sa mladom, raznolikom, visokoobrazovanom radnom snagom, imati dalje koristi od ovog cvetanja, brzog razvoja i strateškog odnosa", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Podsetimo, priznanje Kosova od strane Izraela dogodilo se u danu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma koji su u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti a kome je posredovao tadašnji američki predsednik Donald Tramp.Ostale vesti

Meki: Normalizacija odnosa najbolji put ka evropskim integracijama
“Normalizacija odnosa Kosova i Srbije sa uzajamnim priznanjem je najbolji put za Kosovo kako bi poboljšalo odnose sa zemljama u regionu i na taj način da zauzelo svoje mesto u okviru evropskih i evroatlatskih integracija”, izjavila je u Prištini pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u ambasadorka Erin Meki nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 
  • 05.12.2022
Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022