Vesti
Politika

Izrada nacrta statuta ZSO ili interni rad civilnog sektora?

Fondaciji Fridrih Ebert Štiftung (FES) i Evropskom institutu za mir (EIM) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, koji bi u revidiranom izdanju, sa unetim primedbama srpskih i albanskih nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije trebalo da završi na stolu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, ali i koji bi trebalo da bude ponuđen vladama u Prištini i Beogradu, kao i najverovatnije zvaničnom Berlinu, pišu Večernje Novosti pozivajući se na diplomatske krugove.
Izrada nacrta statuta ZSO ili interni rad civilnog sektora?
Radnik JKP Ekologija postavlja biblord u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Ipak, pomenute dve organizacije demantovale su ovo pisanje, rekavši da nisu dobile zahtev ili mandat specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, nemačke vlade ili bilo koje druge strane za razvoj ovog statuta, već da su njihove rasprave bile isključivo za internu upotrebu.

Ovaj list piše da u prostorijama "Aerokluba", organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO sa Kosova i Metohije, ali i međunarodnih misija iz južne pokrajine i nemačke diplomate.

Na tom sastanku im je, dodaju Novosti, predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koje su ulagani predlozi i primedbe.

Od predstavnika sprskih NVO bili su Milica Andrić Rakić i Jovana Radosavljević, iz "Nove društvene inicijative", Aleksandar Rapajić, kao i Jovana Spremo iz JUKOM-a. Ovaj dokument nije namenjen objavljivanju, već nakon primedbi bi terebalo da postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa "vladom Kosova i srpskom vladom, a da se potom podeli i sa trećom stranom", ali nije precizirano sa kojom, tvrde Novosti.

Ovaj list dodaje i da su srpske NVO imale bojazan da će Srbi imati još manja prava od onih koja im trenutno daje kosovski Ustav, te da su navodno učesnici rekli kako je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Sporno je, pišu, što u čitav proces nije uključena Srpska lista.

Novosti dodaju da bi predstavnici srpskih i albanskih NVO trebalo danas da se sastanu sa Lajčakom u Berlinu na konferenciji Evropskog saveta za spoljne odnose, kojim kopredsedava Karl Bilt.

Jedna od učesnica sastanka u "Aeroklubu" Milica Andrić Rakić kratko je potvrdila svoje učešće.

Izvori Danasa bliski organizacijama koje su u ovom sastanku učestvovale potvrđuju da su imali primedbe na ovaj nacrt statuta, ali i da im nije rečeno da će to dalje ići Lajčaku.

Sa druge strane izvori bliski onima koji su organizovali ovaj sastanak osporavaju da je u pitanju izrada nekakvog zvaničnog predloga statuta ZSO, te kažu da su u pitanju samo aktivnosti civilnog sektora, kao i da su razgovori, kako je i navedeno u saopštenju bilo samo za njihovu internu upotrebu, ali i da su se do sada bavili i drugim temama oko sporova koji postoje u dijalogu Beograda i Prištine.

Naši izvori navode da je sam format sastanka objavljen na Novostima tačan, uz napomenu da u njemu nisu učestvovale nemačke diplomate, kao ni pripadnici međunarodnih misija sa Kosova, kako su Novosti navele. Takođe, napominju da nikakav zvanični predlog nacrta statuta ZSO nije izrađivan.

"U Beogradu smo imali sastanke sa našim partnerima iz civilnog društva, internog tipa, sa između ostalog temom ZSO. I nije po narudžbini bilo čijoj. Povezivanje FES-a sa nemačkom vladom je najspornije i čitava konstrukcija je netačna, jer je ovo potpuno neformalna stvar i interna diskusija na bazi svima dostupnih dokumenata", navode naši izvori bliski FES-u i EIM-u.

Komentarišući kritiku Novosti jer nije učestovala Srpska lista u sastancima, naši izvori kažu da je to stranka, a ne organizacija civilnog sektora, te da samim tim ne odgovaraju formatu sastanka, ali i da Lajčak ni u kom momentu učestvovao u procesu.

NVO su imale svoje primedbe, a sam nezvanični nacrt statuta će, ako bude kvalitetno odrađen, biti javno objavljen, ali za sada se na tome radi samo za interne potrebe da se vidi da li postoji prostor da se nešto predloži, navode naši izvori.

Takođe, naši izvori kažu da je spletom okolnosti došlo do toga određene organizacije koje su učestovale u ovim sastacnima budu i učesnici konferencije o kojoj su Novosti pisale.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022