Vesti
Politika

"Izjava Rame loše interpretirana"

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači rekao je da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije pogrešno interpretirana.
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Ni u jednom trenutku se nije govorilo o mogućnosti nacionalnog ujedinjenja ili o promeni granica, rekao je Tači.

"Ni u kom slučaju ne govorimo o promeni granica, već o smanjivanju njihove vidljivosti, po evropskom modelu, da bi se ljudi mogli slobodno kretati. Svi ćemo jednog dana pripadati tom evropskom prostoru", rekao je Tači novinarima u Zagrebu.

On se susreo sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitatović i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Na pitanja novinara o izjavi Edija Rame da će se Kosovo i Albanija ujediniti ili u EU ili na klasičan način, koja je izazvala kritike EU i Srbije, Tači je rekao da je Rama reformatorski nastrojen lider koji ima jasnu evropsku viziju Albanije i da snažno podržava dijalog Kosova i Srbije.

Tači je dodao da sa Ramom deli istu veziju o regionu po evropskom modelu otvorenih granica.

Na insistiranje novinara da prokomentariše Raminu izjavu Tači je rekao da nije portparol Rame, ali da govori o onome što je sam čuo tokom intervjua kojem je prisustvovao.

"Ako govorimo o intervjuu niko od nas nije govorio o nacionalnom ujedinjenju ili o promeni granica", rekao je Tači.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je rekla da ne zna šta je tačno rekao albanski premijer, ali da u Evropi nema promena granica.

Pusićeva je dodala da se članstvom u EU dolazi do liberalizacije granica čija se važnost smanjuje, ali jednako, na primer, između Kosova i Albanije kao i između Kosova i Srbije ili Crne Gore.

Ona je ponovila da Hrvatska čvrsto podržava evrointegraciju svih država regiona.

Vesna Pusić i Hašim Tači složili su se da su odnosi Hrvatske i Kosova dobri i da nema otvorenih pitanja, a potpisali su i sporazum o evropskom partnerstvu koji će Kosovu pomoći da koristi iskustva Hrvatske na putu približavanja EU.

Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova Pusić je rekla da EU ne nagrađuje uloženi trud, već funkcionisanje institucija i da se nada da će Kosovo do leta potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU što će biti značajna pomoć i za buduću viznu liberalizaciju.

Tači se tokom posete Zagrebu danas sastao i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsednikom Sabora Josipom Lekom.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023