Vesti
Politika

"Izjava Murzetaja - spinovanje"

Kancelarija za KiM ocenila je kao "medijsko spinovanje" izjavu Valjona Murzetaja da Priština neće pristati na nove teme u dijalogu sa Beogradom.
Foto atv.bl.com

Zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev u izjavi agenciji Beta rekao je da tu izjavu smatra delom "spirale laži u koju su albanski političari ušli komunicirajući neiskreno sa sopstvenom javnošću i prikrivajući dosege briselskog dijaloga".

"Priština izgleda želi da pobegne iz dijaloga jer misli da će na taj način pobeći od obaveza koje je u Briselu preuzela. Obmanjujući sopstvenu javnost, Priština zapravo sama otežava sprovođenje dogovorenog", rekao je Kozarev.

Savetnik kosovskog premijera Valjon Murtezaj je u subotu izjavio da Priština neće pristati na nove teme u briselskim razgovorima dok Beograd ne primeni sporazum o pravosuđu, ukloni "Park mira" na mostu na Ibru i ugasi Civilnu zaštitu, kao i da neće biti pregovora o "bogatstvima Kosova".

Kozarev je istakao da Srbija želi ne samo napredak dijaloga već i njegovo ubrzavanje, i da se "nagomilani problemi na Kosovu i Metohiji ne mogu rešavati konsekutivno, jedan po jedan, kako predlaže Murtezaj, jer bi tako proces trajao decenijama".

"Problemi na KiM se moraju rešavati jednovremeno i svako uslovljavanje otvaranja novih tema realizacijom nekih drugih je zapravo isto što i obesmišljavanje procesa. Mi nemamo dileme kada je reč o briselskom dijalogu, jer to je u ovom trenutku najefikasniji i najproduktivniji format za rešavanje nesuglasica", naglasio je Kozarev.

On je dodao da bi od izlaska predstavnika Prištine iz tog procesa najveću štetu imali upravo žitelji KiM, i da se Beograd iskreno nada da se to neće dogoditi.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023