Vesti
Politika

Izgradnja puta u opštini Dečani u skladu sa Zakonom o zaštićenim zonama

Iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu saopšteno je da je Savet za sprovođenje i nadgledanje (SSN) usvojio "aranžman" o izgradnji puteva u opštini Dečani u skladu sa Zakonom o specijalnim zaštićenim zonama na Kosovu (SZZ) usvojenog od 15. juna 2008. godine.
Izgradnja puta u opštini Dečani u skladu sa Zakonom o zaštićenim zonama
Izgradnja puta Dečani-Plav (Foto RSE)

"Ovaj aranžman uključuje sinhroni razvoj međunarodnog obilaznog puta izvan granica specijalne zaštićene zone i lokalnog puta unutar specijalnih zaštićenih zona", saošteno je iz Kancelarije EU.

Dodaje se da ovaj aranžman ima za cilj "podsticanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasledja i jačanje ekonomskog razvoja opstine Dečane kao i samog regiona".

Ovaj dogovor su, kako je navedeno, omogućili italijanski ambasador na Kosovu Nikola Orlando uz podrsku komandanta KFOR-a general-majora Mikelea Risija.

Članovi Saveta za sprovođenje i nadgledanje će pratiti primenu aranžmana uz podršku KFOR-a koji će delovati u okviru svog mandata, dodaje se.

Sastanak Saveta za sprovodjenje i nadgledanje održan je 9. novembra u Prištini. 

Podsetimo, izgradnji puta Dečani-Plav oštro se protivi bratsvo manastira Visoki Dečani koje ističe da bi ovaj magistralni put naštetio samom manastiru. Iz manstira su više puta pozivali na poštovanje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama.

Povodom nove odluke na Tviteru se oglasio iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

"Ovom odlukom Saveta za nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštititi manastir od gradnje medjunarodnog puta, koji će ići zaobilaznicom, a zauzvrat omogućiti rehabilitaciju postojećeg puta kroz zonu za lokalnu upotrebu. Time je obezbedjeno poštovanje zakona", naveo je otac Sava.

Vlada Kosova je inače još 17. avgusta naložila obustavu gradnje puta, a predsednik Vlade Kosova Avdulah Hoti je sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem posetio manastir i razgovarao sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Savom Janjićem.

Hoti je tada obećao da će vlada naći rešenje za izgradnju puta poštujući zakone Kosova.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020