Vesti
Politika

Izglasana vojska Kosova

Skupština Kosova usvojila je sva tri nacrta Zakona o BSK. Nacrt Zakona o ministarstvu odbrane sa 106 glasova za, Zakon o BSK sa 107 glasova, kao i Zakon o službi u BSK takođe sa 107 glasova. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.
Izglasana vojska Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Dosadašnji ministar BSK Rustem Beriša od danas je ministar odbrane. Zakon o ministarstvu odbrane je prvi od tri nacrta zakona koji je usvojen danas. Na nacrt zakona bilo je 11 amandmana i svi su usvojeni.

Nacrt Zakona o BSK je pedložio Hadži Šalja iz Nisme, predloženo je 45 amandmana i svi su usvojeni.

Sa 107 glasova za izglasan je i Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama.

Skupština Kosova izglasala i Zakon o službi u BSK sa 107 glasova.

Nakon usvajanja u sali Skupštine počelo je uzajamno četitanja a poslanici i predstavnici kosovske vlasti posebno su pozdravilil kadete BSK koji su prisustvovali sednici.

"Ovim glasanjem danas počinje nova epoha za našu državu. Od ovog trenutka imamo vojsku Kosova. Kadeti koji su u sali su od danas vojnici koji su u pripravnosti. Srećno", rekao je Kadri Veselji.

U sali je, inače bilo 107 poslanika Skupštine Kosova. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

Na početku sednice poslanici su odali poštu palim borcima.

U 17 sati će u ministarstvu BSK biti organizovana svečanost povodom formiranja vojske.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022