Vesti
Politika

Izglasana nova vlada Kosova

Poslanici kosovske skupštine izglasali su novu vladu, na čijem je čelu lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.
Izglasana nova vlada Kosova
Skupština Kosova (Foto N1)

Nova vlada u Prištini izabrana je sa 67 glasova za od ukupno 107 prisutnih poslanika.

Srpska lista glasala je protiv izbora vlade koju vodi Kurti.

Kurti je, izlažući ekspoze, izjavio da se zalaže za dijalog sa Beogradom radi rešavanja otvorenih pitanja i da su u Prištini prihvatili kompromis primenom plana Martija Ahtisarija.

"Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije, ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje", rekao je Kurti.

Poslanik Srpske liste Igor Simić poručio je Aljbinu Kurtiju da je prekršio ustav predlažući kabinet od 15 ministarstava, od kojih je jedno - za zajednice i povratak, dato na upravljanje Srpskoj listi.

"Dobro znate da Srpska lista sa 11 potpisa poslanika ima pravo na dva misnistarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama, i to ne kao vaš ili bilo čiji poklon, već kao nešto što su nam građani dali legitimno i legalno glasajući za Srpsku listu na izborima", rekao je Simić.

Sastav vlade

U kabinetu vlade prvi potpredsednik je Besnik Bisljimi, drugi potpredsednik i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, treći potpredsednik Emilija Redžepi.

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Cvećlja, ministarka prosvete Arberije Nagavci, ministar zdravlja Arben Vitija, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar Hajrulah Ćeku, pravde Aljbuljena Hadžiju, finansija Hekuran Murati, trgovine Rozeta Hajdari, životne sredine Ljiburn Aljiju, lokalne uprave Eljbert Krasnići, odbrane Armend Mehaj, ekonomije Artane Rizvanoli, regionalnog razvoja Fikrim Damka i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.Ostale vesti

Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021