Vesti
Politika

Izborna tišina na Kosovu

Na Kosovu je na snazi predizborna tišina pred sutrašnje lokalne izbore i trajaće do zatvaranja biračkih mesta.
Izborna tišina na Kosovu
Ilustracija (Foto Kosova Press)

Centralna izborna komisija je za lokalne izbore verifikovala 89 političkih subjekata, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa srpskom većinom na izborima će učestvovati 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i osam albanskih.

Konačan birački spisak za lokalne izbore 17. oktobra 2021. godine koji će biti distribuiran po biračkim mestima na dan izbora (u nedelju), uključuje 1.885.448 imena birača, ili 90.586 birača više u odnosu na vanredne izbore za Skupštinu Kosova koji su održani 14. februara 2021. godine.

Broj novih birača koji će prvi put glasati je 41.012, od kojih je 24.697 navršilo 18 godina nakon 14. februara 2021. godine, kao i 8.937 birača za koje se može smatrati da su upisani po prvi put u centralni matični registar nakon poslednjih parlamentarnih izbora.

Novim glasačima se smatra i 7.378 ljudi kojima su izdata dokumenta Kosova nakon izbora 14. februara, a koji su bili uklonjeni sa biračkog spiska jer su imali samo identifikaciona dokumenta koja je izdao UNMIK.

Broj lica koje su odstranjena iz biračkog spiska, usled smrti, nakon prevremenih izbora za Skupštinu Kosova 14. februara 2021. godine je 18.252, dok je broj onih koji su uklonjeni sa ovog spiska jer su se odrekli kosovskog državljanstva nakon proših izbora 1.158.

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu je saopštila da će na lokalnim izborima 17. oktobra biti raspoređeno oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske koji će posmatrati izbore i prebrojavanje glasova.

Za lica koja su zvanično angažovana na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa neće važiti zabrana kretanja od 22:00 časa 16. oktobra do 05:00 časova 18. oktobra, saopštila je kosovska vlada.

Od birača koji izađu na lokalne izbore neće se tražiti dokaz da su vakcinisani, ali se to neće odnositi na članove biračkih odbora i posmatrače za koje su mere strože, izjavio je ranije portparol kosovske Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.

Predizborna kampanja trajala je 30 dana.

CIK počeo distribuciju izbornog materijala po opštinama

Centralna izborna komisija započela je distribuciju izbornog materijala, uključujućo i glasačke listiće za sutrašnje izbore.

Iz sedišta CIK-a, pod nadzorom Kosovske policije, ovi materijali će biti poslati u skladišta opštinskih komisija u 38 opština na Kosovu.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021