Vesti
Politika

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

"Postavili smo pitanje (na sednici Predsedništva SNS) da li ćemo sve uzeti sami u svoje ruke i šta su ciljevi. Mi smo danas definisali šest osnovnih cilejva", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS.

Vučić je naveo da je plan vlade borba za zdravlje građana - borba protiv epidemije koronavirusa, izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara.

Među tačkama je i borba za interese Srbije na Kosovu i da bude spremna za razgovore i kompromis i borba protiv mafije.

Vučić je rekao i da će SNS nastaviti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije, ali u nešto izmenjenom formatu. Kazao je i da će lider socijalista Ivica Dačić biti izabran za novog predsednika Skupštine Srbije.

Lider naprednjaka rekao je i da je imao priliku danas da bolje upozna lidera SPAS-a Aleksandra Šapića koji nije tražio ništa, već su razgovarali samo o budućnosti zemlje. SPAS će u novoj vladi imati jedno ministarsko mesto, najavio je Vučić.

Na pitanje novinarke N1 na osnovu kog člana Ustava je skratio mandat nove Vlade, Vučić je rekao da nije on Vladi ograničio mandat, već da je to dogovor unutar stranke.

"Imamo većinu u Skupštini i Vladi, i na osnovu toga, mislim da je fer da narodu kažemo sta mislimo", kazao je predsednik.

Na potpitanje da li su građani onda glasali za "štih probu", Vučić je rekao da građani nisu glasali za "štih probu", već za Vladu koja će godinu i po dana voditi zemlju. " I nije ona (Vlada) moja, to je Vlada Srbije, da nam nečije štih probe ne bi završile s tim da imamo najnižu stopu rasta u Evropu i da nemamo nijednu novu bolnicu", poručio je.

Naglasio je da je nova Vlada proba za ministre, da li su spremni da, kako je rekao, "udare aždaju po glavi". Kazao je da će ministiri narednih godinu i po dana morati da rade danonoćno, jer zemlju čekaju teška vremena, i po pitanju Kosova i Metohije, i po pitanju kovid krize i njenih ekonomskih posledica.Ostale vesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020
Milunović čestitao Radojeviću i poručio mu da se bavi gradskim problemima
Dan nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, jedan od kandidata za ovu poziciju, Dušan Milunović kaže da borba nije bila jednostavna. Ipak, čestitao je pobedu Milanu Radojeviću iz Srpske liste i poručio mu da se više bavi gradom, a ne visokom politikom kao njegov prethodnik.
  • 30.11.2020
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020