Vesti
Politika

„Izbori neizbežni i jedini način za izlazak iz krize“

Čelnik Demokratske partije Kosova i predsednik Skupštine, Kadri Veselji izjavio je da njegova partija ne podržava tehničku vladu, da su izbori neizbežni i jedini način za izlazak iz krize i da je njegova partija dva puta, "pod kiriju", ustupila premijersko mesto drugim strankama, i da se tako nešto neće desiti i na ovim izborima.
„Izbori neizbežni i jedini način za izlazak iz krize“
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

„Istina je da su postojale ponude da se ovaj mandat produži do 2021. godine, sa novim mandatarom za premijera iz Demokratske partije Kosova, odnosnom da to budem ja. Bilo je i ponuda od partija koje u javnosti zagovaraju što ranije prevremene izbore. Ali ne, to se neće desiti zbog okolnosti u kojima se Kosovo nalazi trenutno,“ kaže Veselji.

„Građani zaslužuju vladavinu koja će im doneti razvoj, perspektivu, borbu protiv korupcije. To su najveći prioriteti na Kosovu, zapošljavanje i borba protiv korupcije“, rekao je Veselji u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

„Istovremeno, u trenutku kada je Kosovo ekonomski snažno, može da se suoči i sa Srbijom, u tom trenutku nam je najpotrebniji potreban legitimitet građana. Svakog trenutka kada sumnjamo u sebe, trebamo da se obratimo građanima, to je bila moja odluka, možda je neke iznenadila, ali mislim da građani moraju na izbore, pošto su ovi izbori i vrsta referenduma po pitanju kojim će putem ići Kosovo naredne četiri godine“, dodao je Veselji.

On je podsetio, da je njegova partija ranije dva puta, kako je rekao "pod kiriju", ustupila premijersko mesto drugim strankama, i da se tako nešto neće desiti i na ovim izborima.

„Nema više manipulacija sa građanima kako bi opstali politički. Moj život ne zavisi od politike ni sekundu. Moj život zavisi od moje časti, mog rada i mog naroda kome pripadam. Ne brinem zbog izbora. Ali prevare i oni koji misle da mogu da prevare lako građane Kosova, da ih uplaše, tome je došao kraj“, naveo je on.Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020