Vesti
Politika

Izbori na Kosovu i u Srbiji prepreka za napredak u dijalogu

Predstojeći lokalni izbori na Kosovu, ali i izbori najavljeni u Srbiji za sledeću godinu, prepreke su za napredak u dijalogu, rekla je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon.
Izbori na Kosovu i u Srbiji prepreka za napredak u dijalogu
Viola fon Kramon-Taubadel (Foto CC-BY-SA Stephan Röhl/www.boell.de)

Po njenom mišljenju, mnogo zavisi od političke volje. Evropska unija bi trebala da bude oprezna s ulaganjima u obe zemlje, osvrnuvši se na IPA fondove, koji po njenom mišljenju treba da postave stroge uslove kada je u pitanju novac, prenosi Reporteri.

"S obzirom na to da zajedno sa IPA fondovima imamo velike investicione programe, bilo bi primereno postaviti stroge uslove kada je novac u pitanju. S jedne strane, naravno, volimo videti demokratizaciju u obe zemlje, ali moramo videti kako možemo iskoristiti taj novac i ulaganja za mali politički pritisak na aktere na terenu", poručila je Fon Kramonova.Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
  • 21.09.2021