Vesti
Politika

Izbori na Kosovu i u Srbiji prepreka za napredak u dijalogu

Predstojeći lokalni izbori na Kosovu, ali i izbori najavljeni u Srbiji za sledeću godinu, prepreke su za napredak u dijalogu, rekla je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon.
Izbori na Kosovu i u Srbiji prepreka za napredak u dijalogu
Viola fon Kramon-Taubadel (Foto CC-BY-SA Stephan Röhl/www.boell.de)

Po njenom mišljenju, mnogo zavisi od političke volje. Evropska unija bi trebala da bude oprezna s ulaganjima u obe zemlje, osvrnuvši se na IPA fondove, koji po njenom mišljenju treba da postave stroge uslove kada je u pitanju novac, prenosi Reporteri.

"S obzirom na to da zajedno sa IPA fondovima imamo velike investicione programe, bilo bi primereno postaviti stroge uslove kada je novac u pitanju. S jedne strane, naravno, volimo videti demokratizaciju u obe zemlje, ali moramo videti kako možemo iskoristiti taj novac i ulaganja za mali politički pritisak na aktere na terenu", poručila je Fon Kramonova.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022