Vesti
Politika

"Izbori na kojima se brani opstanak Srbije na KiM"

Predsednik Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su "separatisti na Kosmetu očekivali da će Srpska lista i Srbi doneti odluku da bojkotuju lokalne izbore kako bi oni mogli da izguraju albanske kandidate u srpskim sredinama".
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a poslao poruku Srbima da izađu na sutrašnje lokalne izbore navodeći da glasački listići predstavljaju bedem nastojanjima Prištine da zauzme sever KiM prevarama i trikovima.

Đurić dodaje da Priština, u želji da zastraši Srbe, planira da pošalje viliki broj albanskih policajaca na biračka mesta i odvrati ljude od glasanja.

"Kažem sada svima kojima su u srcu Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Banjska, da znaju da su ovo izbori na kojima se brani opstanak Srbije i srpskih interesa", naveo je Đurić.

Dodao je da će pokušati da bude sutra na Kosovu ali je podsetio da mu je u prethnodnih godinu dana 18 puta onemogućen dolazak na KiM.

Međutim, ističe da ljudi iz Kancelarije za KiM svakog dana idu na Kosovo i da će nastaviti da budu sa srpskim narodom.

"Naš narod na KiM niko ne može da zastraši i uveren sam da će sutr apokazati slogu i snagu", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM govorio je i o najavi posebne skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji koja je zakazana za 27. maj.

Istakao je da je parpament mesto gde se razgovara o najvažnijim temama i da je to mesto gde treba da se ispolje razlike u mišljenjima a ne na ulici.

Ističe da je reč o odličnoj prilici da se čuje šta se radilo u vezi sa Kosovom i da se iznesu različiti stavovi.

Na kritike iz dela opozicije da je ta sednica politički trik, Đurić je rekao da su oni do juče govorili da nema nikakve rasprave o KiM u Skupštini.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020