Vesti
Politika

Izbori dodatno podelili kosovsku vlast i opoziciju

Izbori koje je raspisala Republika Srbija koji su se održavali i na Kosovu dodatno su podelili kosovsku vlast i opoziciju. Dok vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi kaže da održavanje tih izbora ne narušava kosvski ustav, tri parlamentarne opozicione partije smatraju suprotno.
Izbori dodatno podelili kosovsku vlast i opoziciju
Sa protesta opzicije u Prištini (Foto Kim))

Seljimi, naime, navodi da kosovski ustav nije ugrožen samim tim što je ceo proces nadzirao OSCE, preneli su kosovski mediji.

Sa druge strane, opoziciona Alijansa za budućnost Kosova je saopštila da je održavanje ovih izbora apsolutno neprihvatljivo.

"Ovo je udarac na pokušaje da se srpska manjina integriše u naš sistem", navedeno je u saopštenju ABK, prenosi Tanjug.

Pokret Samoopredeljenje smatra da je održavanjem izbora, srpska vlada potvrdila svoje prisustvo na Kosovu kao i stav da je Kosovo deo Srbije.

"Nema sumnje da je održavanjem izbora narušen naš ustav. Jedini izbori koji ovde treba da se održe su parlamentarni i lokalni izbori Kosova", navode iz tog pokreta.

Inicijativa za Kosovo smatra da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neprihvatljivo i da ozbiljno narušava kosovski ustav.

"Ovaj potez je u suprotnosti sa našim naporima da integrišemo srpsku manjinu u naše institucije", navode iz Inicijative za Kosovo.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020