Vesti
Politika

„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“

Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Predstavnici Srpske liste (Foto Kancelarija za KiM)

Svih deset gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom juče su se, kao po "partijskoj naredbi", oglašavali saopštenjima i osuđivali izjavu Dželjalja Svečlje. U nameri da to što učine i pruže podršku potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću koga je Svečlja okarakterisao kao kriminalca koga podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dve gradonačelnice - Ljiljana Šubarić i Katarina Ristić Ilić - su poslale identično saopštenje. Nakon objavljivanja te činjenice u medijima i na društvenim mrežama, ali i mnogobrojnih reakcija, usledila je ispravka koju je na adrese redakcija uputila gradonačelnica Raniuga Katarina Ristić Ilić, uz izvinjenje naglasivši da se radi o „tehničkoj grešci“.

Ustaljena je praksa da srpski predstavnici u institucijama, kako bi se obratilli javnosti, šalju isključivo saopštenja za štampu, izbegavajući direktan kontakt sa medijima.

Branimir Stojanović, bivši zamenik kosovskog premijera i nekadašnji član Srpske liste kaže za RTV Kim da aktuelni srpski politički predstavnici na Kosovu samo „glume srpske predstavnike“. Oni, kako ističe, izbegavaju da direktno odgovaraju na pitanja novinara "jer bi mogli da kažu nešto što ne bi imalo smisla“, što bi, kako veruje, moglo da ugrozi njihovu poziciju.

„Zato ti ljudi beže od novinara, beže od pitanja, jer bi odgovori, a to smo i videli, mogli da budu vrlo često i smešni i nasumični. Ta praksa da se beži od bilo kakvog odgovora na bilo koje pitanje, pa čak i na ovo, jeste nešto što nije od juče, ali nažalost doživljava neke metamorfoze i razvija se u obliku metastaze, tako da ta bolest simuliranja srpskih predstavnika dobija sve gori oblik“, kaže Branimir Stojanović.

Bivši ministar za rad u kosovskoj vladi i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić navodi da ne zna šta je svrha slanja saopštenja gradonačelnika i ministra Rakića.

„Neću reći šta je poenta, jer smo davno izgubili svaku poentu komunikacije. Predložio bih im, da kad prave takva saopštenja na kraju imaju određen zaključak. Preporučio bih im da upotpune to saopštenje. Ja, osim šturog prepisivanja reči nekog drugog, ne vidim ništa što bi sa njihove pozicije gradonačelnika malih opština na Kosovu trebalo da donese neku dobit za njihove građane“, kaže Rašić u izjavi za RTV Kim.

I Rašić i Stojanović smatraju da deset gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, imaju ozbiljnijih poslova i problema za rešavanje od davanja podrške Milanu Radoičiću i slanja ovakvih saopštenja.

„Mene ovo apsolutno ne iznenađuje, ali me brine da se sva energija troši na to da se sačuva neka fotelja. Onda tu naroda nema. U takvoj situaciji narod koji shvata da oni koji bi morali da o njemu brinu, ili da se makar brinu za njegove vitalne interese to ne rade, pribegava onome što je naša surova realnost, a to je masovno iseljavanje, odlazak pre svega mladih ljudi. Jer kada shvatite da oni koji o vama odlučuju zapravo apsolutno ne razmišljaju o vama, onda tražite neko drugo mesto gde bi mogli da živite i da stvarate neku normalniju budućnost“, zaključuje Stojanović.

„Kada bi tražili podršku od Evropske unije ili od bilo kojih drugih organa, verovatno ne bi bili u situaciji da imamo ogroman broj nezaposlenih i socijalno ugroženih“, kazao je Nenad Rašić i dodao:

„Kada sledeći put prepisuju saopštenja, moj predlog je da bar ubace zaključak ili zahtev, da objasne šta žele da postignu tim saopštenjima, koji su dalji planovi, da se takve stvari ne bi dešavale ubuduće“.

On ironično zaključuje da se stiče utisak da je "slanje saopštenja za štampu najveći doprinos" Srpske liste u proteklom periodu.

 Ostale vesti

Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023
Ugljanin: Srbi sa Kosova privilegovani, uključiti Bošnjake u briselske pregovore
Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je zatražio da se Bošnjaci "aktivno uključe" u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova".
  • 22.09.2023
Vučić: Želimo jasan signal administracije SAD i EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom gostovanja u jutarnjem programu „Vejk ap Amerika“ na američkoj televiziji Njuzmaks, da se jako plaši eskalirajućih mera koje je nedavno preduzeo premijer Kosova Aljbin Kurti i poručio da Beograd očekuje „jasan signal“ administracije SAD i EU.
  • 22.09.2023