Vesti
Politika

„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“

Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Predstavnici Srpske liste (Foto Kancelarija za KiM)

Svih deset gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom juče su se, kao po "partijskoj naredbi", oglašavali saopštenjima i osuđivali izjavu Dželjalja Svečlje. U nameri da to što učine i pruže podršku potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću koga je Svečlja okarakterisao kao kriminalca koga podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dve gradonačelnice - Ljiljana Šubarić i Katarina Ristić Ilić - su poslale identično saopštenje. Nakon objavljivanja te činjenice u medijima i na društvenim mrežama, ali i mnogobrojnih reakcija, usledila je ispravka koju je na adrese redakcija uputila gradonačelnica Raniuga Katarina Ristić Ilić, uz izvinjenje naglasivši da se radi o „tehničkoj grešci“.

Ustaljena je praksa da srpski predstavnici u institucijama, kako bi se obratilli javnosti, šalju isključivo saopštenja za štampu, izbegavajući direktan kontakt sa medijima.

Branimir Stojanović, bivši zamenik kosovskog premijera i nekadašnji član Srpske liste kaže za RTV Kim da aktuelni srpski politički predstavnici na Kosovu samo „glume srpske predstavnike“. Oni, kako ističe, izbegavaju da direktno odgovaraju na pitanja novinara "jer bi mogli da kažu nešto što ne bi imalo smisla“, što bi, kako veruje, moglo da ugrozi njihovu poziciju.

„Zato ti ljudi beže od novinara, beže od pitanja, jer bi odgovori, a to smo i videli, mogli da budu vrlo često i smešni i nasumični. Ta praksa da se beži od bilo kakvog odgovora na bilo koje pitanje, pa čak i na ovo, jeste nešto što nije od juče, ali nažalost doživljava neke metamorfoze i razvija se u obliku metastaze, tako da ta bolest simuliranja srpskih predstavnika dobija sve gori oblik“, kaže Branimir Stojanović.

Bivši ministar za rad u kosovskoj vladi i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić navodi da ne zna šta je svrha slanja saopštenja gradonačelnika i ministra Rakića.

„Neću reći šta je poenta, jer smo davno izgubili svaku poentu komunikacije. Predložio bih im, da kad prave takva saopštenja na kraju imaju određen zaključak. Preporučio bih im da upotpune to saopštenje. Ja, osim šturog prepisivanja reči nekog drugog, ne vidim ništa što bi sa njihove pozicije gradonačelnika malih opština na Kosovu trebalo da donese neku dobit za njihove građane“, kaže Rašić u izjavi za RTV Kim.

I Rašić i Stojanović smatraju da deset gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, imaju ozbiljnijih poslova i problema za rešavanje od davanja podrške Milanu Radoičiću i slanja ovakvih saopštenja.

„Mene ovo apsolutno ne iznenađuje, ali me brine da se sva energija troši na to da se sačuva neka fotelja. Onda tu naroda nema. U takvoj situaciji narod koji shvata da oni koji bi morali da o njemu brinu, ili da se makar brinu za njegove vitalne interese to ne rade, pribegava onome što je naša surova realnost, a to je masovno iseljavanje, odlazak pre svega mladih ljudi. Jer kada shvatite da oni koji o vama odlučuju zapravo apsolutno ne razmišljaju o vama, onda tražite neko drugo mesto gde bi mogli da živite i da stvarate neku normalniju budućnost“, zaključuje Stojanović.

„Kada bi tražili podršku od Evropske unije ili od bilo kojih drugih organa, verovatno ne bi bili u situaciji da imamo ogroman broj nezaposlenih i socijalno ugroženih“, kazao je Nenad Rašić i dodao:

„Kada sledeći put prepisuju saopštenja, moj predlog je da bar ubace zaključak ili zahtev, da objasne šta žele da postignu tim saopštenjima, koji su dalji planovi, da se takve stvari ne bi dešavale ubuduće“.

On ironično zaključuje da se stiče utisak da je "slanje saopštenja za štampu najveći doprinos" Srpske liste u proteklom periodu.

 Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022