Vesti
Politika

Izazovna, ali ne i beznadežna situacija

U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Posle video konferencije održane u nedelju, predstavnici EU, Beograda i Prištine usaglasili su tri glavne teme razgovora. One se tiču pitanja nestalih lica, raseljenih i ekonomije.

Pokušali smo da saznamo da li je to previše za jedan sastanak?

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da će se o ovim pitanjima razgovarati još narednih dvadeset godina.

„Što se same situacije na terenu tiče, ona je vrlo jednostavna. Pitajte Srbe imaju li slobode i pitajte Srbe da li su se vratili u gradove i šta će biti sa ljudima koji 20 godina čekaju svoj povratak. Da se vrati u svoje gradove čeka 236 hiljada Srba, Roma, Albanaca, Goranaca. Onog trenutka kada u Prištini budemo videli, ne 40 hiljada Srba koliko ih je bilo pre 99, nego recimo 30, onda ćemo znati da je sukob između Srba i Albanaca faktički završen i da ćemo tada da se dogovorimo o većini pitanja“, kazao je Rakočević za RTV Kim.

Presudnu ulogu u tome, kaže, ima Amerika koja vodi dijalog, ali u evropskom pakovanju.

„Svaki povratak u neka pusta i zabačena sela ovde se doživljava kao albanski nacionalni poraz. Nije realno očekivati da se sada širom otvore sva vrata, realno bi bilo očekivati da Amerika na prvom mestu izvrši taj presudni utiacaj i kaže ’morate vratiti 236 hiljada Srba, Albanaca, Roma i svih ostalih kako bi vaš život bio normalan’. Bez Srba u gradovima taj život nije normalan, bez Srba na terenu taj život ni za Albance nije normalan“, kaže on.

„Problem nestalih je lako rešiv“

Iako dvadeset godina insistiraju da se pitanje nestalih lica pokrene na najvišem nivou, u momentu kada ono konačno dolazi na dnevni red, predstavnici porodica kidnapovanih i nestalih ne očekuju previše.

„Iskrena da budem, ne očekujem neke velike rezultate. Da su imalo hteli da posvete pažnju ovom problemu, mislim da bi on do sada bio rešen. Ovo nije problem koji je toliko teško rešiti ako znate mesta zločina, ako znate ko su počinioci tih zločina. Mislim da je volja političara za ovo pitanje veoma mala. Sve što treba za rešenje ovog pitanja nalazi se ovde i u arhivama Kfora koji je u to vreme ’99. i 2000. bio ovde i bili su očevici i imaju sve informacije i sve se to nalazi kod njih“, rekla je za RTV Kim predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, Silvana Marinković.

Ekonomija mehanizam za pomirenje

Tema koja će se naći za pregovaračkim stolom je i ekonomija. Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju veruje da je dijalog jedini mehanizam za rešavanje svih barijera koje postoje na relaciji Beograd-Priština.

„Meni je drago da će se pričati o ekonomskoj saradnji jer je samo ekonomska saradnja mehanizam zbližavanja, mehanizam izgradnje budućnosti. Ta ekonomska saradnja može da bude mehanizam pružanja ruke pomirenja. Ja podržavam ovaj dijalog, mislim da nije bilo razloga da bude ta pauza. Na kraju krajeva, nikad nije kasno da se priča i da se rešavaju problemi. Ono zbo čega strahujem je to što više pričaju o normalizaciji nego što su spremni da rade na tome, a mislim da niko ne treba da ima strah od dijaloga i normallizacije“, kazao je za RTV Kim Safet Gržaliju.

Na nastavak dijaloga sa optimizmom gleda i Dragiša Mijačić iz Intera koji veruje da je ovo put ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma. On veruje da su tehnička pitanja izabrana za početak radi uspostavljanja poverenja, te da će se, u kasnijem periodu, doći i do političkih tema.

„Verujem i da je razlog zašto se biraju ove teme i taj što Srbija još uvek nije formirala novu vladu, da se čeka formiranje nove vlade krajem leta ili početkom jeseni. Dok se ne formira nova vlada išlo bi se sa nekim možda manje politički osetljivim temama. Kada se formira nova vlada, onda će se pregovarati u punom kapacitetu“, istakao je Mijačić.

Da li je „situacija oko Kosova beznadežna“?

Nakon samita u Parizu, kao i video konferenicija koje je juče imao sa predstavnicima EU, a potom i trilateralnog sastanka u kojem je učestvovao i kosovski premijer Avdulah Hoti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je „situacija oko Kosova beznadežna“.

“Situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna, ali sam ponosan kako smo se držali u Parizu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napominjući "da nas čeka teška bitka za Kosovo i Metohiju".

Živojin Rakočević, međutim, smatra da sve dok se na Kosovu rađaju deca i dok ovde žive ljudi, situacija nije beznadežna.

„Situacija je u skladu sa kulturnim modelom, a kulturni model je napravljen, on je tu, u Gračanici, Dečnima. Gračanica je naša katedrala u Šartru, Dečani su naš Notrdam, Bogorodica Ljeviška je naša Sikstinska kapela, tu su činjenice koje vi ne možete da promenite. Dok god smo tu, dok god je sve to tu, mi imamo razloga za suštinski optimizam“.

Sa konstatacijom predsednika Srbije se ne slaže ni Dragiša Mijačić.

„Mislim da je situacija prilično izazovna, ali ne bih rekao beznadežna. Gospodin Lajčak ima mandat da privede kraju ove pregovore negde do aprila sledeće godine i u tom periodu on očekuje da će doći do nekog dogovora. S obzirom na političke okolnosti, ja ne verujem da je to moguće, mislim da će se svakako pregovarati duže, a u kom pravcu će ići sam proces pregovora - videćemo“.

On ističe da „neke ideje koje je imao Vučić u prethodnom periodu neće tako lako proći“ jer nema podršku međunarodne zajednice.

„Možda je on iz tog razloga rekao da je situacija beznadežna, ali do rešenja će svakako doći, da li po tom rešenju ili po nekom drugom, ali ja verujem da će u narednih godinu dana sigurno doći do nekog sporazuma“, zaključio je Mijačić.

Nastavak pregovora između Beograda i Prištine najavljen je za četvrtak u Briselu. Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021