Vesti
Politika

Izazovna, ali ne i beznadežna situacija

U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Posle video konferencije održane u nedelju, predstavnici EU, Beograda i Prištine usaglasili su tri glavne teme razgovora. One se tiču pitanja nestalih lica, raseljenih i ekonomije.

Pokušali smo da saznamo da li je to previše za jedan sastanak?

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da će se o ovim pitanjima razgovarati još narednih dvadeset godina.

„Što se same situacije na terenu tiče, ona je vrlo jednostavna. Pitajte Srbe imaju li slobode i pitajte Srbe da li su se vratili u gradove i šta će biti sa ljudima koji 20 godina čekaju svoj povratak. Da se vrati u svoje gradove čeka 236 hiljada Srba, Roma, Albanaca, Goranaca. Onog trenutka kada u Prištini budemo videli, ne 40 hiljada Srba koliko ih je bilo pre 99, nego recimo 30, onda ćemo znati da je sukob između Srba i Albanaca faktički završen i da ćemo tada da se dogovorimo o većini pitanja“, kazao je Rakočević za RTV Kim.

Presudnu ulogu u tome, kaže, ima Amerika koja vodi dijalog, ali u evropskom pakovanju.

„Svaki povratak u neka pusta i zabačena sela ovde se doživljava kao albanski nacionalni poraz. Nije realno očekivati da se sada širom otvore sva vrata, realno bi bilo očekivati da Amerika na prvom mestu izvrši taj presudni utiacaj i kaže ’morate vratiti 236 hiljada Srba, Albanaca, Roma i svih ostalih kako bi vaš život bio normalan’. Bez Srba u gradovima taj život nije normalan, bez Srba na terenu taj život ni za Albance nije normalan“, kaže on.

„Problem nestalih je lako rešiv“

Iako dvadeset godina insistiraju da se pitanje nestalih lica pokrene na najvišem nivou, u momentu kada ono konačno dolazi na dnevni red, predstavnici porodica kidnapovanih i nestalih ne očekuju previše.

„Iskrena da budem, ne očekujem neke velike rezultate. Da su imalo hteli da posvete pažnju ovom problemu, mislim da bi on do sada bio rešen. Ovo nije problem koji je toliko teško rešiti ako znate mesta zločina, ako znate ko su počinioci tih zločina. Mislim da je volja političara za ovo pitanje veoma mala. Sve što treba za rešenje ovog pitanja nalazi se ovde i u arhivama Kfora koji je u to vreme ’99. i 2000. bio ovde i bili su očevici i imaju sve informacije i sve se to nalazi kod njih“, rekla je za RTV Kim predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, Silvana Marinković.

Ekonomija mehanizam za pomirenje

Tema koja će se naći za pregovaračkim stolom je i ekonomija. Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju veruje da je dijalog jedini mehanizam za rešavanje svih barijera koje postoje na relaciji Beograd-Priština.

„Meni je drago da će se pričati o ekonomskoj saradnji jer je samo ekonomska saradnja mehanizam zbližavanja, mehanizam izgradnje budućnosti. Ta ekonomska saradnja može da bude mehanizam pružanja ruke pomirenja. Ja podržavam ovaj dijalog, mislim da nije bilo razloga da bude ta pauza. Na kraju krajeva, nikad nije kasno da se priča i da se rešavaju problemi. Ono zbo čega strahujem je to što više pričaju o normalizaciji nego što su spremni da rade na tome, a mislim da niko ne treba da ima strah od dijaloga i normallizacije“, kazao je za RTV Kim Safet Gržaliju.

Na nastavak dijaloga sa optimizmom gleda i Dragiša Mijačić iz Intera koji veruje da je ovo put ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma. On veruje da su tehnička pitanja izabrana za početak radi uspostavljanja poverenja, te da će se, u kasnijem periodu, doći i do političkih tema.

„Verujem i da je razlog zašto se biraju ove teme i taj što Srbija još uvek nije formirala novu vladu, da se čeka formiranje nove vlade krajem leta ili početkom jeseni. Dok se ne formira nova vlada išlo bi se sa nekim možda manje politički osetljivim temama. Kada se formira nova vlada, onda će se pregovarati u punom kapacitetu“, istakao je Mijačić.

Da li je „situacija oko Kosova beznadežna“?

Nakon samita u Parizu, kao i video konferenicija koje je juče imao sa predstavnicima EU, a potom i trilateralnog sastanka u kojem je učestvovao i kosovski premijer Avdulah Hoti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je „situacija oko Kosova beznadežna“.

“Situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna, ali sam ponosan kako smo se držali u Parizu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napominjući "da nas čeka teška bitka za Kosovo i Metohiju".

Živojin Rakočević, međutim, smatra da sve dok se na Kosovu rađaju deca i dok ovde žive ljudi, situacija nije beznadežna.

„Situacija je u skladu sa kulturnim modelom, a kulturni model je napravljen, on je tu, u Gračanici, Dečnima. Gračanica je naša katedrala u Šartru, Dečani su naš Notrdam, Bogorodica Ljeviška je naša Sikstinska kapela, tu su činjenice koje vi ne možete da promenite. Dok god smo tu, dok god je sve to tu, mi imamo razloga za suštinski optimizam“.

Sa konstatacijom predsednika Srbije se ne slaže ni Dragiša Mijačić.

„Mislim da je situacija prilično izazovna, ali ne bih rekao beznadežna. Gospodin Lajčak ima mandat da privede kraju ove pregovore negde do aprila sledeće godine i u tom periodu on očekuje da će doći do nekog dogovora. S obzirom na političke okolnosti, ja ne verujem da je to moguće, mislim da će se svakako pregovarati duže, a u kom pravcu će ići sam proces pregovora - videćemo“.

On ističe da „neke ideje koje je imao Vučić u prethodnom periodu neće tako lako proći“ jer nema podršku međunarodne zajednice.

„Možda je on iz tog razloga rekao da je situacija beznadežna, ali do rešenja će svakako doći, da li po tom rešenju ili po nekom drugom, ali ja verujem da će u narednih godinu dana sigurno doći do nekog sporazuma“, zaključio je Mijačić.

Nastavak pregovora između Beograda i Prištine najavljen je za četvrtak u Briselu. Ostale vesti

Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020