Vesti
Politika

Izabrana nova Vlada Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su novu Vladu, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, sa 157 glasova "za" i 68 "protiv", a glasanju nije prustvovalo 25 poslanika.
Izabrana nova Vlada Srbije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na posebnoj sednici Skupštine Srbije (Foto FoNet/Instagram premijerke Srbije)

Poslanici su se o članovima Vlade, njenom programu i predsedniku Vlade izjasnili javnim glasanjem, i to prozivkom, a glasalo je 225 poslanika.

Brnabić je dobila podršku većine poslanika za svoj treći mandat na čelu Vlade Srbije, njen kabinet ima 28 ministara, a sastoji se od 25 ministarstava, uz tri ministra bez portfelja.

Zamenik premijerke i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane je Miloš Vučević, a potpredsednik i ministar finansija je Siniša Mali.

Na čelu novog resora unutrašnje i spoljne trgovine je Tomislav Momirović, ministar privrede je Rade Basta, ministarka šumarstva Jelena Tanasković, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva saobvraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka energetike i rudarstva Dubravka Negre, a ministarka pravde Maja Popović.

Ministarstvo za evrointegracije od danas vodi Tanja Miščević, a za ministra državne uprave i lokalne samouprave izabran je Aleksandar Martinović.

Ministar za ljudska i manjinska prava je čelnik stranke vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar prosvete Branko Ružić, ministar za nauku i tehnološki razvoj Jelena Begović, ministar zdravlja Danica Grujičić, ministar za rad Nikola Selaković a ministarka za demografiju i brigu o porodici Darija Kisić.

Ministar turizma i omladine je Husein Memić, ministar sporta Zoran Gajić, kulture Maja Gojković, a ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Novi ministar informisanja i telekomunikacija je Mihajlo Jovanović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, dok su ministri bez portfelja Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023