Vesti
Politika

"Iz Vašingtonskog sporazuma nije ispunjeno gotovo ništa"

Navršava se godina od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, odnosno dogovora o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova. Rada Trajković i Nedžmedin Spahiu smatraju da gotovo ništa od potpisanog nije ispunjeno, te da je sve ostalo na papiru.
Sa potpisivanja Vašingtonskog sporazuma (Foto EPA)

Do sada je od potpisivanja sporazuma u Beloj kući ispunjeno jedino priznanje Kosova od strane Izraela. Godinu dana kasnije, jedan od potpisnika vašingtonskih dokumenta Aleksandar Vučić, optužuje drugu stranu, odnosno Prištinu da želi da poništi sporazum. Da kosovske institucije nisu spremne na ispunjavanje odredbi sporazuma potvrđuje i nedavni neuspeh usvajanja zakona u Skupštini Kosova.

Rada Trajković iz Evropskog porketa Srba sa Kosova kaže za RTV Kim da gotovo ništa iz pompezno obznanjenih sporazuma nije ispunjeno. Srbija, odnosno Vučić, po njenom mišljenju, radi na jačanju kineskog uticaja, dok Kosovo nije uradilo ništa. Jedini koji su napravili iskorak su, kako naglašava, Amerikanci.

"Ozbiljni stručnjaci iz Amerike naparavili su preokret što se tiče Gazivoda koji zadovoljava i jednu i drugu stranu, shvatajući strateški da se Gazivode nalaze jednim delom na teritoriji Kosova i Metohije, a jednim delom na teritroiji ostatka Srbije. Tu je mnogo srpskih sela potopljeno da bi se ono napravilo za funkcionisanje Kosova. I što se tiče energetike i što se tiče snabdevanja pijaćom vodom vrlo je strateški značajno. Oni (Amerikanci) su učinili napore da naprave vrlo funkcionalan projekat da bi uprava bila zajednička, i to bi bio najsigurnijii način funkcionisanja i vodosnabdevanja Kosova, što je neophodno za rad, ali, sa druge strane, stvarala bi se mogućnost da se oni međusobno sabotiraju, u smislu otežavanja snabdevanja vodom", kaže Trajkovićeva.

Predsednik Srbije je tokom boravka na Bledu rekao da Kosovo priprema novu kampanju za priznavanje njegove nezavisnosti. Rada Trajković kaže da su dve strane ostale dosledne dogovoru iz Bele kuće da neće voditi kampanju priznavanja, odnosno odpriznavanja Kosova.

"Međutim, imam utisak da sada Priština kreće u kampanju, da ona želi da iskoristi momenat što je prihvatila ljude koje su Amerikanci izmestili iz Avganistan i tu neku svoju, kao dobru, nameru ili čin žele da popularizuju i krenu u aktivnu kampanju pridobijanja zemalja za članstvo u međunarodnim institucijama. Mislim da je Amerika ogromna zemlja i da ona odlično zna da Kosovo nema kapaciteta da postane članica Uneska i međunarodnih insitucija koje su relevantne. To pokazuje način odgovora na koronu, to govori situacija o poništavanju srpskog identiteta na prostoru Kosova i Metohije i učestali napadi na Srbe. To još govori o trenutnom stanju u regiji, gde vidimo da Bajdenova administracija polako vraća taj problem na poziciju statusa kvo ili nerešenog statusa", zaključila je dr Trajković.

„Kosovo nije lobiralo za nova priznanja, to nije radilo ni pre Vašingtonskog sporazuma, jer nisu sposobni da to urade", kaže analitičar Nedžmedin Spahiu koji ističe da pored Kosova ni Srbija nije učinila ništa po pitanju ovog sporazuma.

"Jedino Amerikanci, koji su napravili studiju o jezeru Gazivode, dok je sve ostalo ostalo samo na papiru. Vučić jeste to rekao. Ali, zapravo nema ništa naročito što se desilo, jer se ni on nije pridržavao tog sporazuma. Beograd i Priština treba da promene pristup i da više priželjkuju sporazum nego da se cenjkaju ili da rade protiv sporazuma , jer je on u interesu obe strane. Prihvat Avganistanca od strane Prištine je humana stvar, ali i politička strategija, jer oni to rade na sugestiju Amerikanaca koji su strateški partneri Kosova, tako da Priština nije imala drugog izbora nego da ih prihvati. Stojim pri tome da je to jedan humani gest", kazao je Spahiu u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Rada Trajković strahuje da bi potpisivanjem pravnoobavezujućeg sporazuma bio suspendovan Kumanovski sporazum, čime bi se Srbija našla u poziciji da se međunarodne snage povuku sa Kosova i Metohije ili ostanu vojnici iz zemalja koje su napravile dogovor sa Kosovom.

"To je za nas potpuno neprihbvatljivo. Jedino pravo rešenje jeste promena vlasti u Beogradu, produžavanje statusa kvo i rad na učlanjenju Srbije u NATO", smatra ona i dodaje da prihvatanje izbeglica iz Avganistana, "Kurti pokušava da to kapitalizuje, odnosno da zatraži pomoć Amerike radi učlanjenja Kosova u Unesko i Interpol".

 Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021