Vesti
Politika

Iz Prištine optužbe na račun Srbije za incidente sa Kosovskom policijom na Severu


„Pozivam Srbiju da osudi i da se distancira od nasilnih terorističkih napada na našu policiju u kojoj su neki od policajaca kosovski Srbi“, poručio je kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Iz Prištine optužbe na račun Srbije za incidente sa Kosovskom policijom na Severu
Policija u Zubinom Potoku (Foto KoSSev)

Kurti tvrdi da ono što je kosovski ministar unutrašnjih poslova danas na vanrednoj konferenciji za medije opisao kao seriju napada „tri dana zaredom“ protiv Kosovske policije na „graničnim prelazima sa Srbijom“, predstavlja „napad koji dolazi iz Srbije“.

„Već tri dana zaredom od 13. do 15. aprila policajci Kosovske policije se napadaju na graničnom prelazu sa Srbijom. Juče i rano danas kišom metaka zasuta je naša policija i bačena je bomba. Naši izvori identifikovali su da jučerašnji napad dolazi iz Srbije“, poručio je sada i Kurti na Tviteru.

Sa druge strane, dodaje da ih ovako nešto neće niti omesti niti zaustaviti od borbe za zaštitu vladavine zakona protiv organizovanog kriminala i korupcije na čitavom Kosovu.

Kurti je ujedno pozvao Srbiju da se, kako je kazao, distancira od „nasilnih terorističkih napada na našu policiju u kojoj su neki od policajaca kosovski Srbi“.

Pre Kurtija, na poslednje incidente koji su se prethodna tri dana dogodili na Severu, reagovalo je i kosovsko predsedništvo.

U svom saopštenju, oni su takođe za ove incidente uperili prst ka Srbiji.

„Proteklih dana Srbija i njene kriminalne strukture izvele su nekoliko napada na Kosovsku policiju na severu. Ove akcije praćene pokušajima dezinformacija, imaju za cilj destabilizaciju bezbednosne i političke situacije na Kosovu. Oni će propasti, vladavina prava će prevladati“, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Haradinaj: Organizovani kriminal ugrožava svakog, bez obzira na nacionalnu pripadnost


Reagovao je i lider AAK bivši i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj (Ramush).

Poručio je da su napadi na Kosovsku policiju alarm za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i istakao da smatra da se radi o organizovanom kriminalu.

Iako je i Haradinaj osudio nove incidente na Severu, za razliku od Osmani i Kurtija, on nije za to prozvao ni jednu ni drugu stranu, istovremeno pozivajući sve da se distanciraju od bilo kakvog nasilja.

Inače, napadi na Kosovsku policiju u regionu Zubinog Potoka počeli su 13. aprila kada je, kako to saopštava KP, istog dana prvo na putevima gde policija prolazi postavljana metalna žica, a drugo kada je policijski automobil kamenovan.

Kako je danas potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini, napad na policiju dogodio se i sinoć, kada je, prema njegovim rečima, policija gađana vatrenim oružjem.

Poslednji incident dogodio se jutros u 7.40, a kako je objasnio Svećlja, na dva policijska automobila koja su završila smenu na prelazu, bačene su ručne bombe i pucano je iz kalašnjikova.

Sa druge strane, iz Beograda još uvek nema zvaničnih reakcija niti na najnovije prozivke iz Prištine, niti na incidente o kojima izveštava Kosovska policija.

Međutim, srpski predsednik, Aleksandar Vučić, u video obraćanju pre dva dana naglasio je da je ubrzana kampanja „žigosanja Srbije“, misleći konkretno na optužbe koje u kontinuitetu dolaze iz Prištine i Podgorice.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022