Vesti
Politika

Iz Kosovske Mitrovice pred referendum: Zaokruži ne, odbrani Kosmet i Ustav

"Ovaj referendum ne sme proći, molim i apelujem na našu braću iz cele Srbije, zaokružite ’Ne’. Poruka je, kako mi danas i ubuduće budemo radili, glasali i koliko se iskreno za Kosmet u Srbiji borili, tako nam Bog pomogao", poručio je iz Kosovske Mitrovice Nebojša Jović.
Iz Kosovske Mitrovice pred referendum: Zaokruži ne, odbrani Kosmet i Ustav
Poruka iz Kosovske Mitrovice pred sutrašnji referendum (Foto Radio Kontakt Plus)

Dan pred održavanje referenduma za izmenu Ustava Republike Srbije, za koji je još uvek, prema zvaničnim informacijama, neizvesno da li će i kako biti održan na Kosovu i Metohiji, uz transparent "Srbska Kosovska Mitrovica poručuje - sačuvaj Kosmet. Zaokruži NE na referendumu. Odbrani Kosmet i Ustav!", Nebojša Jović, Igor Virijević, Nebojša Miletić i Ivan Milietić uputili su apel javnosti, kako kažu, kao građani, da se zaokruži "ne".

Jović objašnjava da je inicijalni stav bio da se referendum ne sme održati ukoliko u njemu ne učestvuju Srbi na KiM, ali, kako je izvesno da će referendum biti održan bez obzira na to da li će Srbi moći da glasaju na KiM, poruka građanima je da zaokruže "ne" za izmene ustava.

On veruje da postoji i dogovor između zvaničnog Beograda, Prištine i Brisela da Srbi ne izađu na referendum na KiM. Veruje da bi velika većina glasala protiv ustavnih promena.

"Srbe na KiM možda možete uplašiti kada su stranački izbori, ali kad je opasnost, kletva, izdaja, koja može da pređe na nas i pokolenja naša, siguran sam da bi 90% Srba na KiM glasalo protiv ovog referenduma. Jer svi mi znamo, možemo da se igramo nekih skrivalica, pogotovu posle ukidanja cenzusa, kada se otvori ta pandorina kutija o promeni Ustava, pitanje je samo vremena, a možda čak do kraja godine, kada će se pojaviti pitanje: ’Da li ste za sporazum sa Prištinom, što bi značilo da li ste za priznavanje nezavisnog Kosova, u bilo kojoj formi da je uobličeno’", kazao je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije na terenu Nebojša Jović, navodeći da je i protiv bojkota referenduma.

On dodaje da je važno glasati protiv ustavnih promena i kako bi se sačuvao jedan od stubova državnosti:

"Izvršna i zakonodavna vlast sada je u rukama jednog čoveka, i ako bude sada ovo treće, dobićemo totalnu diktaturu".

Osvrnuo se i na sinoćnu informaciju da je referendumski materijal zaplenjen na Merdaru.

Ističe da bi, ukoliko se eventualno dogodi da se listići u srpskim sredinama ipak pojave, odnosno ukoliko glasanje bude omogućeno u ovim sredinama, u tom slučaju referendum trebalo odložiti kako bi na biračkim mestima bili i kontrolori koji nisu uz Srpsku listu ili Srpsku naprednu stranku.

"Ukoliko se listići pojave, mi smo za, ali pre toga se mora odložiti referendum, mora nam se dati pravo da imamo kontrolore", kazao je.

Ocenjuje i da je pitanje koje bi trebalo da se postavi nakon referenduma jeste pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Ako oni kažu da referendum ne može da se održi, ako oni kažu da nijedan naš uslov nisu ispunili, a Srbija ima samo jedan uslov naspram 25 uslova Prištine, onda gospodo kažite ’mi se povlačimo iz pregovora’" , rekao je Jović:

"Mi,Srbi sa KiM, a verujem i cela Srbija, ne vidimo svrhu takvih pregovora".

Dodaje da svaki "ustupak" tokom dijaloga "gotovo po pravilu ide na štetu Srba".

U Kosovskoj Mitrovici je za sutra i Srpski opstanak najavio protest u podne zbog, kako navode, zabrane kosovskih vlasti da se referendum održi na teritoriji Kosova i Metohije.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022