Vesti
Politika

Iz EK ne otkrivaju o čemu Đurić i Arifi pričaju

Portparolka EK Maja Kocijančič izjavila je da su Zajednica srpskih opština i drugi neprimenjeni dogovori na agendi radnih grupa Beograda i Prištine.
Iz EK ne otkrivaju o čemu Đurić i Arifi pričaju
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

"Na agendi su Zajednica, odnosno Asocijacija srpskih opština, ali i drugi dogovori koji nisu implementirani kao što su energetika, most u Mitrovici, sloboda kretanja, integrisano upravljanje granicama", izjavila je Kocijančić, te dodala da delegacije na dvodnevnom sastanku, koji je počeo danas pre podne u Briselu, vode Marko Đurić i Avni Arifi.

"To je prvi put da se oni sastaju u tom formatu. Istina je da posle dužeg vremena imamo sastanak u ovom formatu, a razgovara se o implementaciji dogovora iz dijaloga koji još nisu implementirani. U tom smislu sastanak je vrlo važan", poručila je Kocijančič.

Ona je naglasila da je implementacija dogovorenog u dijalogu potrebna, te da je u neposrednoj vezi s narednim koracima i Srbije i Kosova prema EU.

Kocijančič je, naime, podsetila da predstoje izveštaji Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja gde će se uzeti u obzir i rezulatati dijaloga Beograda i Prištine.

Na pitanje Tanjuga da li se razgovara o novom nacrtu Zajednice srpskih opština, kako je najavila prištinska strana, Kocijančič je rekla da se razgovara o "Zajednici, odnosno Asocijaciji", ali da se trenutno ne može dati više detalja.

"Na agendi su i drugi dogovori koji nisu implementirani, kao što su energetika, most u Mitrovici, sloboda kretanja, integrisano upravljanje granicama itd. Rad na implementaciji se nastavlja", dodala je Kocijančič.

Uz opasku da je u pitanju prvi sastanak na tehničkom nivou posle dužeg vremna, Kocijančić je ocenila da je bitno uspostaviti novu dinamiku i ubrzati procese u okviru dijaloga.

"Mi očekujemo konstruktivan angažman jedne i druge strane u pravcu implemetacije dogovora", poručila je Kocijančič.

Ona, međutim, kaže da trenutno nema najavu kada bi moglo da dođe do sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine.

Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je bio zakazan za 16. januar, otkazan je zbog ubistva jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz delegacije Beograda su pre sastanka rekli da će tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića.

Istovremeno su iz prištinske delegacije najavili ”novi nacrt” sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opština.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021