Vesti
Politika

Ivanović: Uz zastrašivanje, nismo mogli protiv "Srpske"

Izbori na Kosovu održani su u neprijatnim okolnostima, niko nije izložio program, a Srpska lista se koristila trikovima, kaže lider GI "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.
Ivanović: Uz zastrašivanje, nismo mogli protiv
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Oliver Ivanović je gostujući na N1 rekao da su razgovarali sa građanima, koji su im, kako je naveo, preneli da su zastrašivani uoči izbora.

„Ako Srpska lista ne pobedi da neće više biti plata, zdravstva, školstva, penzija, oni su ih zastrašivali. Mi smo razgovarali s građanima, nismo imali mogućnost da se pojavimo ni u jednom mediju, jedino smo mogli s ljudima da razgovaramao. I to smo čuli, Srbija će da nas ostavi ako ne glasamo za ove, ko će da mi zaposli ćerku. Neko ko je na funkciji nije po Ustavu da reklamira partijsku filijalu na Kosovu. Građani pokušavaju da zaštite sebe i svoj interes, a da ne razmišljaju za koje ljude glasaju i ko su oni“, kaže Ivanović.

On dodaje i da je sve zabeleženo u izveštaju evropskih posmatrača.

„U izveštaju piše da je došlo do zlouporebe medija, građana, zaposlenih u institucijama i ono što je najgore ubacivanje glasova, glasanje više puta s jednom ličnom kartom. To stoji u izveštaju evropskih posmatrača, oni su došli pet meseci pre izbora, poučeni ranijim iskustvima“, kaže Ivanović.

Na pitanje šta Srpska lista može da uradi za dobrobit građana na Kosovu, Ivanović navodi da ne veruje da će predstavnici Srpske liste moći nešto da urade, jer, kako kaže njihov interes je osvajanje fotelja i vlasti.

"Sledi period otrežnjenja, narod je shvatio šta je uradio, kritikovaćemo one koji su izglasani, kada god bude moguće mi ćemo kritikovati, ako mediji to budu želeli da čuju. Ne verujem da će moći nešto da urade, njihov interes je bio osvajanje fotelja i vlasti. Moraju da se rešavaju komunalna pitanja, moramo da imamo vodu, imamo problem s deponijom, kanalizacijom, parkiranjem...neki kozmetički potezi to građane ne može prevariti. Problem je nedostatak sigurnosti, fizičke sigurnosti i nedostatak ekonomske perspektive“, kazao je lider GI SDP.

On kaže da je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pokušao da mu objasni da mora da se izjašnjava kao predsednik svih građana, a ne da zastupa samo jednu opciju.

Oliver Ivanović kaže da je vrlo jasno ko mu je zapalio automobil i po čijem nalogu, ali da policija ne vodi istragu o tome.

Dijalog značajan, ne sme da bude vremenski ograničen

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Ivanović je rekao da dijalog ne sme da bude vremenski ograničen jer je to značajna tema za Srbe i dodao da ograničavanje implicira da rešenja već ima ili da nema vremena.

„To nije dobro. Ako se u ovakvu raspravu uključe sve društvene grupe i institucije, možemo računati da dođemo do rešenja ili visokog stepena saglasnosti. Obavezni učesnici su Srbi sa Kosova i SPC. Ne mislim na partijske kadrove koji ponavljaju stavove, već slobodno misleće ljude koji žive na Kosovu i treba ih čuti“.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021