Vesti
Politika

Ivanović: Učešćem u Vladi ostvariće se interesi Srba

Učešće Srba u novoj kosovskoj vladi, uz koordinaciju Vlade Srbije može da bude efikasan način za ostvarivanje srpskih vitalnih interesa, rekao je lider SDP-a Oliver Ivanović.
Ivanović: Učešćem u Vladi ostvariće se interesi Srba
Oliver Ivanović (Foto Kim)

Ivanović je u intervjuu novosadskom “Dnevniku”, istakao da biti u Vladi Kosova znači imati informaciju o svemu što se događa i dobiti priliku da se “pametnim i odmerenim, ali čvrstim političkim stavom utiče na amortizaciju najekstremnijih ideja”.

Lider građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, koji je već sedam meseci u zatvoru, ocenjuje da će učešće u toj vladi i ostvarivanje tih ciljeva biti težak zadatak ali “moguć, uz pomoć i saradnju sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, kao i uz punu koordinaciju sa Vladom Srbije”.

Napominjući da je među srpskim političarima na Kosovu došlo do potpune smene generacija, Ivanović je istakao da će “Srpskoj” biti potrebna ozbiljna pomoć i obuka za politički rad i to u otežanim uslovima.

Ivanović je, u pismu kojim je odgovorio na pitanja “Dnevnika”, istakao da je, u vezi sa situacijom u kojoj se on nalazi, država Srbija “uradila sve ono što u ovakvoj specifičnoj situaciji može da se uradi”.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023