Vesti
Politika

Ivanović: Stanje u zdravstvu na KiM vodi u humanitarnu krizu

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izjavio je da situacija u zdravstvu u tom delu Kosova "usled anticivilizacijskih taksi koje je uvela administracija u Prištini poprima obrise humanitarne krize" uz ocenu da u Prištini ne biraju sredstva "zarad ostvarivanja političkih ciljeva – etničkog čišćenja severa KiM".
Ivanović: Stanje u zdravstvu na KiM vodi u humanitarnu krizu
Milan Ivanović (Foto KIM)

Milan Ivanović je novinarima rekao da je situacija teška, da ponestaju rezerve, kao i da nema pojedinih lekova i rastvora.

"Očito je da postoji loša namera od strane Prištine da stvori nenormalne uslove za život naših građana i lečenje pacijenata", ocenio je Ivanović.

Dodao je da se preduzimaju mere da se situacija prevaziđe, da je lečenje pacijenata i dalje adekvatno, ali da nije siguran do kada će to biti tako.

Kako je naveo, čini se sve da se teži bolesnici prebace u druge zdravstvene centre u Srbiji kako bi se nadomestio nedostatak lekova, ali je konstatovao da su apoteke zatvorene te da pacijenti nakon izlaska iz bolnice nemaju gde da nabave neophodne lekove.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica navodi i da kvarljivih namirnica ima za još nekoliko dana i da je neizvesno da li će ih biti već preksutra.

"Nadamo se da će Priština dozvoliti makar hranu i neophodne potrepštine za bolnice i ostale sisteme da se stanje normalizuje. Krivac se zna za takvo stanje, a to jeste Priština. Radi ispunjenja njihovih političkih ciljeva, odnosno etničkog čišćenja severa KiM jednostavno ne biraju sredstva", zaključio je Ivanović.



Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020