Vesti
Politika

Ivanović: Stanje u zdravstvu na KiM vodi u humanitarnu krizu

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izjavio je da situacija u zdravstvu u tom delu Kosova "usled anticivilizacijskih taksi koje je uvela administracija u Prištini poprima obrise humanitarne krize" uz ocenu da u Prištini ne biraju sredstva "zarad ostvarivanja političkih ciljeva – etničkog čišćenja severa KiM".
Ivanović: Stanje u zdravstvu na KiM vodi u humanitarnu krizu
Milan Ivanović (Foto KIM)

Milan Ivanović je novinarima rekao da je situacija teška, da ponestaju rezerve, kao i da nema pojedinih lekova i rastvora.

"Očito je da postoji loša namera od strane Prištine da stvori nenormalne uslove za život naših građana i lečenje pacijenata", ocenio je Ivanović.

Dodao je da se preduzimaju mere da se situacija prevaziđe, da je lečenje pacijenata i dalje adekvatno, ali da nije siguran do kada će to biti tako.

Kako je naveo, čini se sve da se teži bolesnici prebace u druge zdravstvene centre u Srbiji kako bi se nadomestio nedostatak lekova, ali je konstatovao da su apoteke zatvorene te da pacijenti nakon izlaska iz bolnice nemaju gde da nabave neophodne lekove.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica navodi i da kvarljivih namirnica ima za još nekoliko dana i da je neizvesno da li će ih biti već preksutra.

"Nadamo se da će Priština dozvoliti makar hranu i neophodne potrepštine za bolnice i ostale sisteme da se stanje normalizuje. Krivac se zna za takvo stanje, a to jeste Priština. Radi ispunjenja njihovih političkih ciljeva, odnosno etničkog čišćenja severa KiM jednostavno ne biraju sredstva", zaključio je Ivanović.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020