Vesti
Politika

Ivanović: Međunarodna zajednica da izvrši pritisak

Lider građanske inacijative SDP Oliver Ivnović zatražio je sinoć od predstavnika međunarodne zajednice da izvrše snažan pritisak na kosovsku vladu i policiju kako bi zaštitili Srbe na Kosovu i Metohiji.
Ivanović: Međunarodna zajednica da izvrši pritisak
Oliver Ivanović (Foto Kim)

Ivanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da, ako međunarodna zajednica ne bude izvršila pritisak na zvaničnu Prištinu, njihova “zabrinutost i žaljenje” nakon terorističkih akata neće imati nikakvog efekta.

“Diplomatski rečnik koji međunarodna zajednica koristi na Kosovu ekstremisti ne razumeju a Srbe koji su meta napada ne može smiriti”, upozorio je Ivanović istakavši da predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskih predstavništava na Kosovu nastoje da se ne mešaju u probleme.

Na taj način, kazao je Ivanović, međunarodna zajednica pokušava da samim Albancima prepusti da rešavaju probleme za šta kosovske institucije, kako je ocenio, nisu osposobljene.

“Albanci do sada nisu nijednom uspeli da sami reše nijednu kritičnu situaciju”, rekao je Ivanović, ocenivši da se vlast na Kosovu bavi sama sobom, ne reaguje, što ekstremisti koriste.

Nacionalistička politika kosovskih opozicionih stranaka, koje u borbi za vlast ne biraju sredstva boreći se, navodno, protiv Zajednice srpskih opština, svu negativnu energiju usmerava prema Srbima na KiM, rekao je Ivanović.

On je osudio poslednju seriju incidenata usmerenih protiv Srba, njihove imovine i spomenika, naglasivši da su na meti ekstremista i Srbi u Metohiji i Kosovskom Pomoravlju, a da je cilj da se srpska zajednica zaplaši i eventualno protera.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021