Vesti
Politika

Ivanović: Kampanja prljava, kandidati bez programa

Početak kampanje za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, lider GI SDP Oliver Ivanović ocenjuje kao zabrinjavajuće, dodajući da incidenti pre početka kampanje, ali i do kraja iste, verovatno će proizvesti još tenzija i sukoba.
Ivanović: Kampanja prljava, kandidati bez programa
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Ivanović je za Kontakt Plus rekao da SDP ne učestvuje aktivno u kampanji, nisu se opredeljivali za bilo koju listu, ali pažljivo prate sve što se događa.

On dodaje da je loše što Srbi nastupaju sa nekoliko lista, pogotovo "kada se te liste ne utrkuju svojim programima da ubede svoje birače nego uglavnom ko više može da udari ili više da proizvede nekog negativnog efekta za svog eventualnog suparnika".

Lider GI SDP Oliver Ivanović dodaje da nisu razmišljali o tome koga će podržati SDP, ali misle da će podržati sve one koji su odlučili da se kandiduju na ovim izborima.

Ističe da se mora formirati zajednička srpska platforma i očekuje od kandidovanih predstavnika da, ako ne mogu pre izbora, a ono bar nakon njih, zaborave sva neprijateljstva iz kampanje i razgovaraju o tome šta je zajednička platforma.

"Razume se da je u tom slučaju neophodno i neizbežno da neko iz vlasti iz Beograda dođe i razgovara sa njima. Mora se formirati zajednička srpska platforma, ono što nije dobro jeste da se ljudi prepuste sami sebi, da onda odlučuju na osnovu nekakvih svojih uskih stranačkih ili ličnih interesa. Tako onda dođemo do nekih Srba koji će možda zagovarati nešto što Srbima nije u interesu, zato odgovornost za okupljanje, za dogovor leži na tome ko je najjači, o ovom slučaju Vlada Srbije je apsolutno najjači faktor na Kosovu" naglasio je lider GI SDP.

Na pitanje da li je imao poziv Srpske liste da bude kandidat na istoj, Ivanović nije direktno odgovorio, rekavši da se o tome nije razgovarao sa Srpskom listom, već da je imao druge konsultacije i druge razgovore.

"Ono što je sigurno je da SDP ulazi na Srpsku listu eventualno samo kao celokupan SDP, ja pojedinačno sigurno neću biti deo takvog nekog dogovora, jer ili sa mojim ljudima ili neću ni ja, to je otprilike princip kojeg se mi držimo i ja ću nastojati da potpuno ostanem principijelan u tom smislu, znači to će biti recept i za svake buduće izbore", rekao je Ivanović.

Što se tiče sudskog procesa koji se protiv njega vodi, Ivanović u tom pravcu napominje da će leto biti dosta dinamično, ali ne misli da će biti previše burno, jer, kako kaže, čini se da je valjda svima jasno sada kolika je politička težina optužnice, jer se o pravnoj težini ne može ni govoriti.

"Čini se da je ova optužnica proizvela samo štetu, nikome koristi nije donela a šteta nije samo moja ili moje porodice ili SDP-a, šteta je za ovaj grad, šteta je za sever Kosova, za Srbe uopšte, šteta je za pomirenje, jer ovo je jednostavno loš primer kako međunarodna zajednica umesto da pomogne, ona pogrešnim potezima zapravo odmaže pomirenju", kazao je Ivanović.

Govoreći o Zajednici srpskih opština Ivanović kaže da je ona "apsurdno u našim rukama".

Podseća da već tri godine govori da ZSO neće formirati ovakva albanska Vlada u Prištini, jer, objašnjava, njima u suštini njihovih političkih ideja i ciljeva nije jaka srpska zajednica, oni ne vide jaku srpsku zajednicu kao svog sagovornika.

"Oni žele isparcelisane, podeljene Srbe, žele nekoga ko nema institucionalnu snagu. Ne žele nikakvu instituciju koja će biti ravnopravan partner u razgovorima. Prema tome, njima nije u interesu to, i u tom cilju oni to ostvaruju putem različitih metoda. Jedna od metoda jeste da stalno odlažu i opstruiraju formiranje ZSO. Drugi od metoda jeste da pokušavaju da oslabe naš zajednički front i to se vidi i videće se nažalost. Ja se bojim i u ovim izborima”, podvukao je Ivanović.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020