Vesti
Politika

Ivanović: Kampanja prljava, kandidati bez programa

Početak kampanje za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, lider GI SDP Oliver Ivanović ocenjuje kao zabrinjavajuće, dodajući da incidenti pre početka kampanje, ali i do kraja iste, verovatno će proizvesti još tenzija i sukoba.
Ivanović: Kampanja prljava, kandidati bez programa
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Ivanović je za Kontakt Plus rekao da SDP ne učestvuje aktivno u kampanji, nisu se opredeljivali za bilo koju listu, ali pažljivo prate sve što se događa.

On dodaje da je loše što Srbi nastupaju sa nekoliko lista, pogotovo "kada se te liste ne utrkuju svojim programima da ubede svoje birače nego uglavnom ko više može da udari ili više da proizvede nekog negativnog efekta za svog eventualnog suparnika".

Lider GI SDP Oliver Ivanović dodaje da nisu razmišljali o tome koga će podržati SDP, ali misle da će podržati sve one koji su odlučili da se kandiduju na ovim izborima.

Ističe da se mora formirati zajednička srpska platforma i očekuje od kandidovanih predstavnika da, ako ne mogu pre izbora, a ono bar nakon njih, zaborave sva neprijateljstva iz kampanje i razgovaraju o tome šta je zajednička platforma.

"Razume se da je u tom slučaju neophodno i neizbežno da neko iz vlasti iz Beograda dođe i razgovara sa njima. Mora se formirati zajednička srpska platforma, ono što nije dobro jeste da se ljudi prepuste sami sebi, da onda odlučuju na osnovu nekakvih svojih uskih stranačkih ili ličnih interesa. Tako onda dođemo do nekih Srba koji će možda zagovarati nešto što Srbima nije u interesu, zato odgovornost za okupljanje, za dogovor leži na tome ko je najjači, o ovom slučaju Vlada Srbije je apsolutno najjači faktor na Kosovu" naglasio je lider GI SDP.

Na pitanje da li je imao poziv Srpske liste da bude kandidat na istoj, Ivanović nije direktno odgovorio, rekavši da se o tome nije razgovarao sa Srpskom listom, već da je imao druge konsultacije i druge razgovore.

"Ono što je sigurno je da SDP ulazi na Srpsku listu eventualno samo kao celokupan SDP, ja pojedinačno sigurno neću biti deo takvog nekog dogovora, jer ili sa mojim ljudima ili neću ni ja, to je otprilike princip kojeg se mi držimo i ja ću nastojati da potpuno ostanem principijelan u tom smislu, znači to će biti recept i za svake buduće izbore", rekao je Ivanović.

Što se tiče sudskog procesa koji se protiv njega vodi, Ivanović u tom pravcu napominje da će leto biti dosta dinamično, ali ne misli da će biti previše burno, jer, kako kaže, čini se da je valjda svima jasno sada kolika je politička težina optužnice, jer se o pravnoj težini ne može ni govoriti.

"Čini se da je ova optužnica proizvela samo štetu, nikome koristi nije donela a šteta nije samo moja ili moje porodice ili SDP-a, šteta je za ovaj grad, šteta je za sever Kosova, za Srbe uopšte, šteta je za pomirenje, jer ovo je jednostavno loš primer kako međunarodna zajednica umesto da pomogne, ona pogrešnim potezima zapravo odmaže pomirenju", kazao je Ivanović.

Govoreći o Zajednici srpskih opština Ivanović kaže da je ona "apsurdno u našim rukama".

Podseća da već tri godine govori da ZSO neće formirati ovakva albanska Vlada u Prištini, jer, objašnjava, njima u suštini njihovih političkih ideja i ciljeva nije jaka srpska zajednica, oni ne vide jaku srpsku zajednicu kao svog sagovornika.

"Oni žele isparcelisane, podeljene Srbe, žele nekoga ko nema institucionalnu snagu. Ne žele nikakvu instituciju koja će biti ravnopravan partner u razgovorima. Prema tome, njima nije u interesu to, i u tom cilju oni to ostvaruju putem različitih metoda. Jedna od metoda jeste da stalno odlažu i opstruiraju formiranje ZSO. Drugi od metoda jeste da pokušavaju da oslabe naš zajednički front i to se vidi i videće se nažalost. Ja se bojim i u ovim izborima”, podvukao je Ivanović.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020