Vesti
Politika

Ivanović i Šapić na Gazimestanu

“Situacija je na ivici noža i samo je pitanje momenta kad će neko da potegne oružje i da se sve završi tragično“, rekao je lider GI SDP Oliver Ivanović, povodom pritisaka tokom izborne kampanje.
Ivanović i Šapić na Gazimestanu
Aleksandar Šapić i Oliver Ivanović na Gazimestanu (Foto Kim)

Ivanović je u pratnji predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića obišao Gazimestan nadomak Prištine.

Lider GI SDP upozorava da je situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice napeta uoči izbora i da, kako ističe, “lako može da eskalira“. Poziva vlasti u Beogradu da reaguje na pritiske koji se vrše na SDP.

“Vlast mora da preduzme mere kako bi se bezbednost povećala. Razgovarao sa sa mnogo građana i svaki je kao prvu temu istakao bezbednost. Žalosno je da uoči lokalnih izbora ovo bude glavna tema“, rekao je on.

Oliver Ivanović navodi da je tenzija povodom izbora bespotrebno podignuta jer se, kako kaže, “ne rešava pitanje života ili smrti“.

“Ljudi u Mitrovici imaju želju da žive bolje, u uređenoj sredini, da ne strahuju za svoju decu zbog pucnjave. Na lokalnim izborima se ne rešavaju globalna pitanja ili pitanje statusa, već naosnovnija. Lokalna samouprava ima ograničen domen delovanja koji život čini manje ili više kvalitetnim. Naša namera je da omogućimo kvalitetan život građanima Mitrovice, ali i u ostalim mestima gde smo se kandidovali“, poručuje lider GI SDP.

Predsednik najveće opštine u Srbiji, Novog Beograda, Aleksandar Šapić, po prvi put je posetio Gazimestan i Visoke Dečane, a Ivanović je, kaže, prvi koji ga je pozvao u posetu Kosovu posle dužeg vremena.

“Predstojeći lokalni izbori na Kosovu vezani su za posao kojim se bavim. Razmenili smo iskustva koja će obojici značiti. Trudim se da svojim ponašanjem širim pozitivnu i konstruktivnu energiju, što je meni i Oliveru zajedničko. Bez obzira što su nam pojedini stavovi različiti, ne znači da treba da budemo neprijatelji, jer je takav stav našu zemlju doveo u prilično nezavidnu situaciju u poslednjih nekoliko decenija“, rekao je nekadašnji srpski vaterpolista.

Ivanović: Protest ispred SDP-a besmislen

Oliver Ivanović je povodom protesta održanog ispred sedišta SDP-a u Severnoj Mitrovici kazao da je to bio pokušaj da se “minimizira značaj posete jednog velikog sportiste“.

“Slažem se da svako treba da iznese svoje mišljenje i program, ali ne demonstracijom. Takva destrukcija treba da bude prepoznata ovde, ali i u Beogradu. Situacija je napeta i ne treba se igrati politikom. Ovde je (u severnom delu Kosovske Mitrovice) sve na ivici noža i samo je pitanje kad će neko da potegne oružje i da se situacija završi tragično“, poručuje Oliver Ivanović.

Ivanović i Šapić su, osim Gazimestana, danas posetili i manastir Visoki Dečani. Proslavljeni vaterpolista, a danas političar, boravio je juče u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023