Vesti
Politika

Ivanović i Milović: Opasno što Đurić deli Srbe na Kosovu

Kandidati za gradonačelnike Severne Mitrovice i Zvečana Oliver Ivanović i Dragiša Milović kritikovali su juče poziv direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića kosovskim Srbima da na lokalnim izborima 22. oktobra podrže “Srpsku listu”.
Ivanović i Milović: Opasno što Đurić deli Srbe na Kosovu
Oliver Ivanović i Dragiša Milović (Foto Kim)

Ivanović i Milović, kandidati za gradonačelnike Mitrovice i Zvečana na listama "Srbija demokratija pravda", odnosno "Za naš Zvečan", ocenili su za agenciju Beta da su podele o kojima Đurić priča opasne i upozorili da Briselski sporazum raskida veze sa Srbijom, a ne građani koji žele da podrže neke druge liste.

Ivanović je rekao da svako kome partijski interes nije iznad nacionalnog vidi da je izuzetno opasno deliti kosovske Srbe po tome da li će glasati za Srpsku listu ili ne.

Ivanović je kazao da razume "želju i potrebu da se osvoji Mitrovica kao strateški važno mesto, simbol otpora nasilju i ekstremizmu, simbol opstanka Srba", ali je i dodao da mora da se zna da "se pobeda dobija na izborima glasovima građana a ne pritiscima, otpuštanjima i kažnjavanjem".

"To moraju imati u vidu oni koji obavljaju odgovorne državne funkcije u Srbiji, jer smo ih svi direktno ili indirektno glasali. Zato smatram da im je obaveza po Ustavu da sve građane, pogotovo nas na Kosovu i Metohiji, učine ravnopravnim, a ne da ih dele na partijske članove njima bliže i protivnike - sve one koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji", rekao je Ivanović.

Ivanović je ocenio da su nevolje na Kosovu nastale davno, ali da su se one uvećale kada su partije formirale na Kosovu svoje organizacije koje se poistovećuju sa državnim institucijama, preko svojih partijskih ljudi deluju kao da to radi država.

On je rekao da je prilično razočaran saopštenjem Kancelarije u kojoj je ta Đurićeva izjava, ali i dodao da mora da prizna da njome nije iznenađen.

Kandidat za gradonačelnika Zvečana na listi "Za naš Zvečan" Dragiša Milović ocenio je da je neprimereno da državni činovnik kao što je Marko Đurić deli malo srpskog naroda koji je ostao na Kosovu i kojima je Srbija izbad svega.

"Zaista je neprimereno da nas malo koji smo ostali ovde da žvimo deli", rekao je Milović i podsetio da je on "danonoćno krvario sa saobrcima da sačuva institucije Srbije na Kosovu" dok je Đurić bio taj koji ih je jednu po jednu u Briselu prepuštao Prištini.

Milović je ocenio da je ovakav pritisak vlasti i Đurića na svakoga ko misli drugačije nezapamćen.

"Briselski sporazum raskida veze sa Srbijom, a ne mi", rekao je Milović i dodao da je vlast u Beogradu učinila sve da se sever integriše, dovela je ljude po partijskoj liniji pa se sada plaši izbora koje sama nije mogla da raspiše.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021