Vesti
Politika

Ivanović i Milović: Opasno što Đurić deli Srbe na Kosovu

Kandidati za gradonačelnike Severne Mitrovice i Zvečana Oliver Ivanović i Dragiša Milović kritikovali su juče poziv direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića kosovskim Srbima da na lokalnim izborima 22. oktobra podrže “Srpsku listu”.
Ivanović i Milović: Opasno što Đurić deli Srbe na Kosovu
Oliver Ivanović i Dragiša Milović (Foto Kim)

Ivanović i Milović, kandidati za gradonačelnike Mitrovice i Zvečana na listama "Srbija demokratija pravda", odnosno "Za naš Zvečan", ocenili su za agenciju Beta da su podele o kojima Đurić priča opasne i upozorili da Briselski sporazum raskida veze sa Srbijom, a ne građani koji žele da podrže neke druge liste.

Ivanović je rekao da svako kome partijski interes nije iznad nacionalnog vidi da je izuzetno opasno deliti kosovske Srbe po tome da li će glasati za Srpsku listu ili ne.

Ivanović je kazao da razume "želju i potrebu da se osvoji Mitrovica kao strateški važno mesto, simbol otpora nasilju i ekstremizmu, simbol opstanka Srba", ali je i dodao da mora da se zna da "se pobeda dobija na izborima glasovima građana a ne pritiscima, otpuštanjima i kažnjavanjem".

"To moraju imati u vidu oni koji obavljaju odgovorne državne funkcije u Srbiji, jer smo ih svi direktno ili indirektno glasali. Zato smatram da im je obaveza po Ustavu da sve građane, pogotovo nas na Kosovu i Metohiji, učine ravnopravnim, a ne da ih dele na partijske članove njima bliže i protivnike - sve one koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji", rekao je Ivanović.

Ivanović je ocenio da su nevolje na Kosovu nastale davno, ali da su se one uvećale kada su partije formirale na Kosovu svoje organizacije koje se poistovećuju sa državnim institucijama, preko svojih partijskih ljudi deluju kao da to radi država.

On je rekao da je prilično razočaran saopštenjem Kancelarije u kojoj je ta Đurićeva izjava, ali i dodao da mora da prizna da njome nije iznenađen.

Kandidat za gradonačelnika Zvečana na listi "Za naš Zvečan" Dragiša Milović ocenio je da je neprimereno da državni činovnik kao što je Marko Đurić deli malo srpskog naroda koji je ostao na Kosovu i kojima je Srbija izbad svega.

"Zaista je neprimereno da nas malo koji smo ostali ovde da žvimo deli", rekao je Milović i podsetio da je on "danonoćno krvario sa saobrcima da sačuva institucije Srbije na Kosovu" dok je Đurić bio taj koji ih je jednu po jednu u Briselu prepuštao Prištini.

Milović je ocenio da je ovakav pritisak vlasti i Đurića na svakoga ko misli drugačije nezapamćen.

"Briselski sporazum raskida veze sa Srbijom, a ne mi", rekao je Milović i dodao da je vlast u Beogradu učinila sve da se sever integriše, dovela je ljude po partijskoj liniji pa se sada plaši izbora koje sama nije mogla da raspiše.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020