Vesti
Politika

Ivanović: Do pomirenja mora doći

Lider GI SDP Oliver Ivanović, koji se nalazi u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, ocenio je da je Briselski sporazum dobar, jer je, ističe, najvažnije da se još uvek razgovara.
Ivanović: Do pomirenja mora doći
Oliver Ivanović (Foto RTS)

"Nisam pristalica toga da se unapred nameću teme, važno je da se sreću i razgovaraju", rekao je Beti Ivanović.

Nada se da će "uz određene političke ograde i obezbeđenja u jednom trenutku premijeri Srbije i Kosova moći da telefonom pozovu jedan drugog i najave neke događaje".

"Oko statusa Kosova neće se dugo složiti. Za Srbiju je Kosovo deo Srbije, u Prištini, Briselu i Vašingtonu ne treba da imaju iluzije. Kosovo neće biti priznato od strane Srbije, a pošto Srbija to neće uraditi, to neće učiniti i najmanje dve velike sile, što znači neće ni Savet bezbednosti UN, a to opet znači da Kosovo neće biti međunarodno priznato", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Kosovo će imati status kakav sada ima, ali ne više od toga.
"Je bih voleo da oni imaju direktne razgovore, da počnu da pričaju o pomirenju. U ovom trenutku vidim veliko dostignuće u toj oblasti", dodao je Ivanović.

Objasnio je da na Kosovu postoje tri linije komunikacije sa Albancima – prva linija su kriminalci i ta komunikacija je sve vreme bila neometana, druga linija je nevladin sektor, zajednički projekti, novac koji daje neka međunarodna nevladina organizacija, i treća grupa su privrednici.

"Privrednici imaju zajednički interes, koji podrazumeva redovnu i normalnu komunikaciju bez visokih političkih tema. Oni ne treba da razgovaraju o statusu Kosova ali treba da ukažu vladama u Prištini i Beogradu na to šta treba da se popravi u zakonskoj regulativi kako bi njihova saradnja bila još bolja", rekao je Oliver Ivanović.

Naglašava da svako ko razmišlja o pomirenju, a do pomirenja mora doći, treba da razmišlja i o kidnapovanim i nestalim licima.

"To pitanje je zapostavljeno i po mojim saznanjima Priština nije htela da o tome razgovara jer bi otvaranje teme nestalih Srba otvorilo mnoge optužnice protiv Albanaca, odbijaju da priznaju da su Srbi ubijani a za ubijene Albance u Hagu ima više od 50 visokih državnih službenika, policajaca i vojnika Srba kojima je suđeno", kaže lider GI SDP.

Ivanović smatra da iza njegovog hapšenja i trogodišnjeg boravka u zatvoru ne stoje Albanci već međunarodni faktor na Kosovu.

"To je kalkulantska kombinacija nekoliko međunarodnih predstavnika koji su hteli da se prikažu Albancima da hapse i Srbe zbog ratnog zločina i teških krivičnih dela. Ja sam bio prepoznatljiv kao lik dugi niz godina i tako sam odabran, a vlasti u Prištini su to koristile za umirivanje svoje javnosti, ali ne mogu da kažem da stoje iza lažne optužnice", rekao je Ivanović.

Oliver Ivanović je uhapšen je januara 2014. godine, odlukom međunarodnog sudskog veća prošle godine osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad Albancima, Apelacioni sud je početkom ove godine ukinuo tu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje, a krajem januara njemu je određen dvomesečni kućni pritvor.



Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020