Vesti
Politika

Ivanić u poseti srpskim manastirima na KiM

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić započeo je trodnevnu posetu manastirima i crkvama SPC na KiM, obilaskom Pećke patrijaršije i Dečana, gde je razgovarao sa mati Haritinom i sa igumanom Savom Janjićem.
Ivanić u poseti srpskim manastirima na KiM
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Mati Haritina je Mladena Ivanića upoznala sa problemima sa kojima se sreće sestrinstvo manastira, koje, kako je rekla, ni u najtežim danima nije napuštalo ovu svetinju.

U Visokim Dečanima Ivanić je sa igumanom Savom Janjićem razgovaro o životu u tom srpskom manastiru i problemima s kojima se sreće monaštvo, navodi se u saopštenju Ivanića dostavljenom Tanjugu.

Kako je najavljeno, Ivanić posetu KiM nastavlja obilaskom Velike Hoče i Prizrena, gde će obići Saborni hram svetog Đorđa, Crkvu Bogorodice Ljeviške, Bogosloviju i Manastir svetih arhangela.

Manastir Pećke patrijaršije jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

Patrijaršija je od svog postanka u 13. veku bila sedište srpskih patrijarha i arhiepiskopa.

U manastirskom kompleksu čuvaju se mošti 14 upokojenih srpskih patrijarha.

Osim što je staro središte srpske crkve, Pećka patrijaršija je i mesto gđe se čuva značajna umetnička zaostavština.

Četiri crkve manastira Pećke patrijaršije su od 2006. godine na Listi kulturne baštine Uneska.

Od 1999. godine manastir Dečani štite pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a, za šta im je sveštenstvo manastira jako zahvalno.

Najveći očuvani srednjovjekovni krišćanski hram na Balkanu - Crkva Hrista Pantokratora (Svedržitelja) u manastiru Visoki Dečani jedinstveno je mesto na planeti, što je potvrdio i Unesko 2004. godine, kada je Dečane uvrstio na svoju Listu svetske kulturne baštine.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021