Vesti
Politika

Ivanić u poseti srpskim manastirima na KiM

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić započeo je trodnevnu posetu manastirima i crkvama SPC na KiM, obilaskom Pećke patrijaršije i Dečana, gde je razgovarao sa mati Haritinom i sa igumanom Savom Janjićem.
Ivanić u poseti srpskim manastirima na KiM
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Mati Haritina je Mladena Ivanića upoznala sa problemima sa kojima se sreće sestrinstvo manastira, koje, kako je rekla, ni u najtežim danima nije napuštalo ovu svetinju.

U Visokim Dečanima Ivanić je sa igumanom Savom Janjićem razgovaro o životu u tom srpskom manastiru i problemima s kojima se sreće monaštvo, navodi se u saopštenju Ivanića dostavljenom Tanjugu.

Kako je najavljeno, Ivanić posetu KiM nastavlja obilaskom Velike Hoče i Prizrena, gde će obići Saborni hram svetog Đorđa, Crkvu Bogorodice Ljeviške, Bogosloviju i Manastir svetih arhangela.

Manastir Pećke patrijaršije jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

Patrijaršija je od svog postanka u 13. veku bila sedište srpskih patrijarha i arhiepiskopa.

U manastirskom kompleksu čuvaju se mošti 14 upokojenih srpskih patrijarha.

Osim što je staro središte srpske crkve, Pećka patrijaršija je i mesto gđe se čuva značajna umetnička zaostavština.

Četiri crkve manastira Pećke patrijaršije su od 2006. godine na Listi kulturne baštine Uneska.

Od 1999. godine manastir Dečani štite pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a, za šta im je sveštenstvo manastira jako zahvalno.

Najveći očuvani srednjovjekovni krišćanski hram na Balkanu - Crkva Hrista Pantokratora (Svedržitelja) u manastiru Visoki Dečani jedinstveno je mesto na planeti, što je potvrdio i Unesko 2004. godine, kada je Dečane uvrstio na svoju Listu svetske kulturne baštine.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020