Vesti
Politika

"Italija razume poziciju Srbije po pitanju KiM"

Iako ima različit stav po pitanju Kosova i Metohije, Italija razume poziciju Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u Rimu, nakon sastanka sa potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem. Dodao je da je uveren da Srbija može da računa na Italiju kao iskrenog prijatelja.
Mateo Salvini i Aleksandar Vučić(Foto Tanjug)

Vučić je podsetio da je Italija priznala Kosovo i naveo da je sa Salvinijem razgovarao o toj temi. Salvini mu je preneo da Italija želi da bude deo rešenja i da želi da pomogne na sve načine.

Predsednik je naglasio da Italija razume poziciju Srbije i, iako su pozicije dve zemlje različite po tom pitanju, "Italija razume i naše ponašanje i, ponekad, naše frustracije".

"Mislim da možemo da računamo na Italiju kao na iskrenog prijatelja i na Salvinija kao prijatelja naše zemlje, što nije mala stvar za Srbiju", rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Dodao je da je sa Salvinijem razgovarao i o svemu što se desilo 1999. godine, o agresiji NATO-a na Srbiju, te da mu je preneo da su i danas veoma otvorene i teške rane srpskog naroda zbog toga što se desilo pre 20 godina.

Predsednik Srbije i Salvini razgovarali su i o bilateralnim odnosima, te podršci Italije Srbiji na evropskom putu.

"Važna nam je vaša podrška na evropskom putu", preneo je Vučić Salviniju, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Republike.

Posle sastanka sa italijanskim zvaničnikom, Vučić putuje u Tiranu, gde će učestvovati na Samitu procesa Brdo-Brioni.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021