Vesti
Politika

Ističe rok za predaju izbornih lista

Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
Ističe rok za predaju izbornih lista
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Do sada je samo 10 političkih subjekata sa ukupno 210 kandidata, uglavnom iz redova zajednica, podnelo CIK prijavu za sertifikaciju za učešće na izborima i spisak sa imenima kandidata za poslanike. Do jutros se nijedna velika albanska stranka nije prijavila.
 
Nakon presude Ustavnog suda u kojoj se konstatuje da je osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje 3 godine, ne može biti kandidat za poslanika, CIK je najavio da će poslati liste sa imenima svih kandidata u Sudskom savetu Kosova (SSK).
 
Takođe, spiskovi sa imenima kandidata za poslanike biće poslati i u još 5 institucija osim SSK-a, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih Poslova, Ministarstvu odbrane, Kosovskoj obaveštajnoj agenciji i Izbornom panelu za žalbe i predstavke.
 
Prema rečima portparola CIK-a Valjmira Eljezija, spiskovi sa imenima kandidata za poslanike biće poslati ovim institucijama najkasnije do 18. januara, dok će odgovor čekati do 20. januara.
 
„Ako CIK ne odobri nekog kandidata, isti će moći da se žali Izbornom panelu za žalbe i predstavke i onda slučaj može ići i Vrhovnom Sudu. Čitav postupak žalbi i odlučivanja od strane CIK-a trebalo bi da bude završen do 31. januara. Izvlačenje žreba za rangiranje političkih subjekata planirano je da se održi 1. februara “, rekao je Eljezi za KosovaPress.
 
Izborna kampanja za političke subjekte počinje 3. februara.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021