Vesti
Politika

Istekao rok za prijavu za učešće na lokalnim izborima

Istekao je rok za prijavu na lokalnim izborima 17. oktobra. Na Kosovu će se birati  predsednici 38 opština i odbornici lokalnih skupština. Među njima je 10 opština sa srpskom većinom.
Istekao rok za prijavu za učešće na lokalnim izborima
Sa izbora (Foto Kim arhiva)

Prema prvim informacijama, kandidature je predalo preko 50 političkih subjekata.

Među Albancima očekivanja su da pokret Samoopredeljenje osvoji vlast u najviše opština i time potvrdi političku dominaciju, nakon pobede na parlamentarnim izborima ranije ove godine.

Među Srbima listu sa kandidatima za predsednike 11 opština predala je Srpska lista. Ta organizacija imaće i kandidate za odbornike u 22 opštine, dakle, i u opštinama u kojima Srbi nisu većina.

Iz Centralne izborne komisije nisu saopštili detalje prijava, a mediji na albanskom su izvestili da će u najvećoj srpskoj sredini južno od Ibra, u Gračanici, zajednički nastupiti tri albanske stranke – Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savet.

Zbog odeluke o zajedničkom nastupu Albanaca, u Srpskoj listi pozivaju na jedinstvo.

“Nasuprot nama će se ujediniti svi oni koji su protiv interesa Srba na ovim prostorima, i tu ne mislim samo na Albance, već i na one Srbe koji će se kandidovati protiv Srpske liste. Ta koalicija će biti jasna i nedvosmislena, između tih takozvanih predstavnika Srba i onih Albanaca koji bez obzirana na sve političke razlike nastupiti jedinstveno sa ciljem, da umanje rezultat Srpske liste i time umanje život i položaj Srba na ovim prostorima”, poručuje Dalibor Jevtić, kandidat za predsednika Opštine Štrpce.

Pre isteka roka za prijavu, Centralnoj izbornoj komisiji je kandidaturu za predsednika opštine Gračanica predao i Branimir Stojanović. On je 2013. godine već obavljao tu dužnost, a sada se ponovo samostalno kandiduje, zato što je, kako kaže, veliki broj ljudi u Gračanici nezadovoljan kandidatom Srpske liste Ljiljanom Šubarić, a još više načinom kojim se do tog predloga došlo i načinom kojim je nametnuto da ona bude kandidat.

“Politika države Srbije nije ovde ugrožena nijednog trenutka, niti će biti ugrožena ovom kandidaturom. Ja želim da skrenem pažnju da jedan proces koji se dešava, koji je štetan i koji će ugroziti interese srpskog naroda i srpske države”, navodi Branimir Stojanović, samostalni kandidat za predsednika opštine Gračanice.

Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je Stojanovića nazvao političkim oportunistom, i njegovu kandidaturu nazvao direktnom podrškom neprijateljima Srbije, onima koji rade protiv Srba i srpskog jedinstva.

Petković dodaje da isključivo kandidati Srpske liste imaju podršku zvaničnog Beograda.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021