Vesti
Politika

Istekao rok za kandidaturu za izbore na severu Kosova, Srpska lista se nije prijavila

Portparol Centralne izborne komisije u Prištini Valjmir Eljezi, potvrdio je da je istekao rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, na koje se nisu prijavili predstavnici Srpske liste, objavio je Euronews.

Istekao rok za kandidaturu za izbore na severu Kosova, Srpska lista se nije prijavila
Ilustracija (Foto EPA)

Rok za prijavu političkih partija, pojedinaca i grupa građana za izbore četiri gradonačelnika na severu Kosova, kao i za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan, za vanredne lokalne izbore na Kosovu istekao je u 16.00 časova.

Do sada se, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, osim najvećih stranaka koje okupljaju Albance, od srpskih, prijavila samo Partija kosovskih Srba iz Leposavića.

Od srpskih kandidata kandidaturu je istakao Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba za mesto gradonačelnika Leposavića, dok se za gradonačelnicu Zvečana kandidovala nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.

Srpska lista je saopštila da na izborima neće učestvovati jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici specijalne kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Izbori koji su prvobitno bili zakazani za decembar prošle godine, za koje se Srpska lista takođe nije prijavila, odloženi su na pritisak međunarodne zajednice uz obrazloženje da se to čini zbog bezbedonosne situacije.Ostale vesti

AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023
Aleksić: Vučić i Radoičić su najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj
Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj.
  • 26.09.2023