Vesti
Politika

Išinger: Priština da ukine takse i dobije viznu liberalizaciju

Nemački diplomata Volfgang Išinger pozvao je Prištinu da ukine uvećane takse na proizvode iz Srbije, a da za uzvrat odmah dobije viznu liberalizaciju.
Išinger: Priština da ukine takse i dobije viznu liberalizaciju
Volfgang Išinger (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER)

Išinger, koji je i dobar poznavalac blakanskih prilika, na svom tviter nalogu je, nakon berlinskog samita napisao, da je, kako kaže, sada jasno da ne bi trebalo da se raspravlja o etničkoj podeli teritorije.

"Sada svi znaju malo bolje od onoga šta je to što nije poželjno. Ali kako dalje? Šta bi Srbija trebalo da dobije (da prizna Kosovo)? Ubrzani put ka članstvu u EU? Ali jasno je - bez priznanja - nema članstva! I Kosovo bi moralo odmah da ukine takse i dobije viznu liberaizaciju", napisao je Išinger.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021