Vesti
Politika

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke

Nemački diplomata Volfgang Išinger je ocenio, povodom novih navoda medija o navodnom predlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije, da je to u suštini njegov predlog, od pre nekoliko godina, a pre proglašavanja nezavisnosti Kosova.
Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke
Volfgang Išinger (Foto dpa/Kay Nietfeld)

Naveo je da se "Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale", ali su, kako je ukazao, "obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice".

"Ne tačna analogija, ali nedostatak rešenja (garancija proširenja EU) je ono za šta se EU zagreva", napisao je on.

Naveo je da je krajem 2007, "stvorena Trojka za Kosovo, skoro uspela da nametne model dve Nemačke" koji je on predložio.

"Možda to i dalje nudi rešenje za most u pravom smeru", napisao je on.

Inače poslednjih godina predstavljeni su "non-pejperi" koji se pripisuju zemljama poput Francuske, Nemačke...

Prema okviru koji je objavio Albenijan post, 2023. trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, posle onog iz 2013. kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala.

U kasnijoj fazi, hipotetički, nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o međusobnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Taj plan je, prema albanianpost.com predstavljen u novom okviru sporazuma između Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

Sporazumom od sledeće godine (ako predlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja koje to još nisu uradile, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022