Vesti
Politika

Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora

Časopis Politiko je na naslovnoj strani objavio tekst o mogućim sukobima interesa diplomate Volfganga Išingera, koji od 2008. uz podršku nemačke vlade predsedava Minhenskom bezbednosnom konferencijom. Kako prenosi ovaj list, Išinger je koristio Konferenciju kao platformu za sklapanje ugovora svoje konsultantske firme “Agora stratedži grup”, a jedan od klijenata postala je i Vlada Kosova.
Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora
Volfgang Išinger (Foto Minhenska bezbednosna konferencija, Wikimwdia. org, CC BY-SA 4.0)

Članak počinje podsećanjem na sastanak lidera Zapadnog Balkana sa evropskim i američkim diplomatama na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru 2020, što je predstavljao prvi zvanični susret predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija.

Politiko navodi da je Išinger imao “privatni poslovni interes” da sastanak bude uspešan, jer je Vlada Kosova bila klijent firme “Agora stratedži grup”, koju je nemački diplomata osnovao 2015. godine.

U tekstu se tvrdi da svi klijenti “Agore” dele vezu sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom (MBK), te da je Išinger koristio događaje u okviru Konferencije da predstavlja usluge firme potencijalnim klijentima.

Kao primer se navodi sastanak koji je MBK organizovala u Minsku u jesen 2018, kada je, kako stoji u tekstu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko “felrtovao sa zapadom”. Pored diskusije sa samim Lukašenkom, Išinger je takođe bio domaćin sastanka o tenzijama između Srbije i Kosova, na kojem su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači.

“U to vreme, Agora je pokušala da regrutuje Vladu Kosova kao klijenta, kaže osoba upoznata sa situacijom”, stoji u tekstu.

Navodi se da je Kosovo nekoliko nedelja kasnije potpisalo konsultantski ugovor.

Problem je u tome što nemačka vlada delimično finansira i pruža političku podršku Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, te se konsultantske aktivnosti Volfganga Išingera, koje ne uključuju samo Kosovo, već i zemlje kao što su Katar i Gruzija, mogu protumačiti kao mešanje javnog i privatnog interesa.

Išinger je, inače, 2007. godine predstavljao zemlje Evropske unije u posredovanju dijaloga Beograda i Prištine kao deo takozvane “trojke” zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom.Ostale vesti

Srpska lista: Kurtijev lov na Srbe ne prestaje

Nakon napada na mladića u Mogili oglasila se i Srpska lista koja je navela da je "napad na srpsku decu, sprke mladiće, imovinu ili Srpsku pravoslavnu crkvu, posledica antisrpske histerije diktatorskog režima Aljbina Кurtija".

  • 03.02.2023
Stefanović: Uvrede u Skupštini neće pomoći Srbima koji se iseljavaju sa Kosova
Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinskoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.
  • 03.02.2023
Dačić: Promenio se odnos Zapada prema Srbiji
Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše “crvene linije”, naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.
  • 03.02.2023
Jovanović Ćuta: Kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav Srbije
Ekološki ustanak nikada neće priznati Kosovo, a kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav, izjavio je na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.
  • 03.02.2023
Manojlović: Vučić da se povuče iz političkog života

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da podnese ostavku i da se što pre povuče iz političkog života.

  • 03.02.2023
Novi DSS u Kosovskoj Mitrovici podržao Miloša Jovanovića
Gradski odbor Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) u Kosovskoj Mitrovici podržao je predsednika stranke Miloša Jovanovića "u iskrenoj borbi za interese Srbije" i "borbi protiv politike prihvatanja" takozvanog nemačko-francuskog plana za Kosovo.
  • 03.02.2023