Vesti
Politika

Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora

Časopis Politiko je na naslovnoj strani objavio tekst o mogućim sukobima interesa diplomate Volfganga Išingera, koji od 2008. uz podršku nemačke vlade predsedava Minhenskom bezbednosnom konferencijom. Kako prenosi ovaj list, Išinger je koristio Konferenciju kao platformu za sklapanje ugovora svoje konsultantske firme “Agora stratedži grup”, a jedan od klijenata postala je i Vlada Kosova.
Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora
Volfgang IÅ¡inger (Foto Minhenska bezbednosna konferencija, Wikimwdia. org, CC BY-SA 4.0)

Članak počinje podsećanjem na sastanak lidera Zapadnog Balkana sa evropskim i američkim diplomatama na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru 2020, što je predstavljao prvi zvanični susret predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija.

Politiko navodi da je Išinger imao “privatni poslovni interes” da sastanak bude uspešan, jer je Vlada Kosova bila klijent firme “Agora stratedži grup”, koju je nemački diplomata osnovao 2015. godine.

U tekstu se tvrdi da svi klijenti “Agore” dele vezu sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom (MBK), te da je Išinger koristio događaje u okviru Konferencije da predstavlja usluge firme potencijalnim klijentima.

Kao primer se navodi sastanak koji je MBK organizovala u Minsku u jesen 2018, kada je, kako stoji u tekstu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko “felrtovao sa zapadom”. Pored diskusije sa samim Lukašenkom, Išinger je takođe bio domaćin sastanka o tenzijama između Srbije i Kosova, na kojem su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači.

“U to vreme, Agora je pokušala da regrutuje Vladu Kosova kao klijenta, kaže osoba upoznata sa situacijom”, stoji u tekstu.

Navodi se da je Kosovo nekoliko nedelja kasnije potpisalo konsultantski ugovor.

Problem je u tome što nemačka vlada delimično finansira i pruža političku podršku Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, te se konsultantske aktivnosti Volfganga Išingera, koje ne uključuju samo Kosovo, već i zemlje kao što su Katar i Gruzija, mogu protumačiti kao mešanje javnog i privatnog interesa.

Išinger je, inače, 2007. godine predstavljao zemlje Evropske unije u posredovanju dijaloga Beograda i Prištine kao deo takozvane “trojke” zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022