Vesti
Politika

"Ishod izbora na KiM posledica popustljivosti SAD i EU"

Rezultati prevremenih parlamentarnih izbora na KiM ukazuju na dalju radikalizaciju kosovskog političkog rukovodstva što je velikim delom posledica popustljivosti EU i SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ministarstvo spoljnih posova Rusije (Foto RTS)

"Dovoljno je reći da većinu glasova osvojila ozloglašena ’koalicija pištolja’ koja je ujedinila komandante neslavne Oslobodilačke vojske Kosova predvođene Ramušom Haradinajem", ističe se u saopštenju.

To je, kako se ocenjuje, velikim delom rezultat "popustljivosti SAD i EU koje nemaju dovoljan uticaj na lidere kosovskih Albanaca da zauzmu konstruktivan pristup u dijalogu sa Beogradom, ispune ključne obaveze, a pre svega one koje se tiču stvaranja Zajednice srpskih opština".

"Priština je shvatila te signale kao ohrabrenje za svoju nepomirljivu poziciju u razgovorima sa srpskom stranom i odlučna je da slomi volju Beograda", navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se napominje da Zapad nije reagovao na manifestacije "agresivne velikoalbanske retorike" koja je bila u usponu proteklih meseci, prenosi TAS.

"Glasni ultimativni zahtevi albanskih političara na Kosovu i namerna nespremnost za kompromis izazivaju ozbiljnu zabrinutost koje svi odgovorni članovi međunarodne zajednice moraju da osude, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020