Vesti
Politika

Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan

Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Nenad Rašić (Foto Kim)

Komentarišući jučerašnju izjavu gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, Rašić je kazao da bi to bio gubitnički potez.

„To bi nas Srbe na jugu dovelo do situacije opšte panike i bilo bi ’kud koji, mili moji’. Ja apsolutno nisam za to i za takav pristup, štaviše ja sam upravo ovde zbog toga da bi Srbi ojačali svoj položaj u kosovskim institucijama i smatram da je to ostvarivo, da već jednom dobijemo svoje zasluženo pravo. Mi smo drugi narod po brojnosti na Kosovu i kao takvi treba da budemo u svim bitnim institucijama, ali ne samo to, nego u svim bitnim procesima odlučivanja“, kazao je Rašić u intervjuu za Kim.

 

 

On smatra da je Dalibor Jevtić takvu izjavu dao iz ličnih motiva.

„Koliko znam, on ima ličnih motiva za to što kaže. Nije to zbog brige za svoje sugrađane i za naše učešće u institucijama, nego zbog brige za samog sebe. Zbog toga što je dugi niz godina možda nesavesno obavljao svoj posao i možda će to jednom doći na naplatu“, istakao je novi ministar u kosovskoj Vladi.

Rašić je naveo da se pokazalo da je odluka da Srbi sa severa napuste institucije bila pogrešna.

„Mogu da pretpostavim da je jedan broj ljudi, od tih koji su izašli, već shvatio da je napravio grešku, da su sebe i svoje karijere doveli u pitanje jer ima tu ljudi koji su radili po deset, petnaest, čak i više godina u različitim institucijama, da li je to policija, opština ili neke druge. Ja mislim da su unazadili svoje karijere time što su to uradili. Ali ja sam čak i prvog dana rekao da mogu da razumem njihov izlazak zbog sticaja okolnosti i nekomunikacije sa Vladom Kosova i takođe, moram da kažem, pritiska koji je usledio od strane vlade u Beogradu da dođe do izlaska iz institucija“.

Dodaje da je Vlada Srbije time htela da pošalje radikalnu poruku Prištini i da, kako je rekao, parališe institucije.

„Mesec dana nakon toga mi vidimo da su napravili jednu štetu i čak mislim da ukoliko izbori budu održani kao što je predviđeno 18., odnosno 25. decembra u svim opštinama na severu, to znači da mi 2 godine nećemo imati srpske gradonačelnike u tim opštinama jer će albanska manjina ili manjina iz drugih zajednica biti dovoljno brojna da dobije prvu poziciju, da dobije mesto gradonačelnika. Mislim da je doneta jedna ishitrena odluka i meni je žao što Srbi sa severa nisu malo analizirali pre te odluke“.

„Ovo su bitke koje moramo sami da bijemo“

Na pitanje da li bi, ukoliko se Srbi južno od Ibra zaista povuku iz institucija, to bila prilika za neke nove srpske predstavnike da dođu na vlast, Rašić je kazao:

„Moramo da se setimo na koji je način Srpska lista dolazila do izbornih rezultata, na kakav svirep odnos sa našim sugrađanima i imamo scenario koji imamo. I sada oni kao ’izbarani’ ne rade ništa kako bi taj narod predstavljali. Vi znate i sami, da li ste od njih mogli da uzmete izjavu, a ne nešto drugo? Da li ste upoznati da je i jedan projekat za ovo ministarstvo bio pokrenut i da je imao značajan cilj za srpsku zajednicu i ostale zajednice. Zato smatram da mi zaslužujemo bolje. Zato mi moramo da imamo vlast u institucijama jer samo takva vlast, pragmatična, praktična vlast može da nam omogući opstanak. E to je moj prvi i osnovni cilj. Ako nismo u stanju da obezbedimo opstanak za sami sebe onda niko drugi neće to za nas uraditi. Ovo su bitke koje moramo sami da bijemo. Neće doći niko drugo, ne znam koji Amerikanac, Britanac ili Španac koji će rešiti naše probleme učešća u institucijama. Moj odnos prema ministarstvu, vladi i vama novinarima će biti apsolutno transparentan“, obećao je Rašić.

O daljim planovima i programu ministarstva Rašić će javnost obavestiti tek pošto se upozna sa načinom rada dosadašnjih ministara.

„I da već jednom imamo prave predstavnike koji istinski žele dobro svojoj zajednici“, rekao je Rašić.

Šokiran Vučićevom izjavom

Kaže da je očekivao da će se „dići prašina“ i da će ga „provlačiti kroz blato“ zbog imenovanja na poziciju ministra u kosovskoj vladi, ali ne ovoliko.

„Sve je bilo očekivano, osim one reakcije koja me je šokirala. I sada četiri dana posle toga razmišljam kako nikad nigde nisam čuo da predsednik koji je institucija za sve nas, pogotovo psihološka institucija, na takav način koristi vokabular prema političkim neistomišljenicima, samo zbog toga što su neistomišljenici. To me je iskreno iznenadilo i šokiralo ali recimo da je ovo Balkan pa možete svašta čuti“, dodao je Rašić.

Ipak, on misli da je sve to „namerno podignuta buka“, odnosno „najobičnija farsa“.

„Ne bi li se skrenulo sa bitnih stvari koje se dešavaju. Više puta smo videli da se preusmerava pažnja druge stvari kako bi se prekrio neki određeni dogovor ili potpisivanje sporazuma kao što je najsvežiji primer o tablicama na severu. Toliko buke, rasprave, napetosti i došli smo do toga da ’Mi od danas više ne izdajemo tablice’ i sve je ok“, kazao je.

Na pitanje da li očekuje da Srbija tako prihvati i njegovo imenovanje, Rašić je odgovorio:

„Iskreno, bilo bi mi drago, ali ne verujem da će da se to desi jer partija na vlasti u Srbiji radi umreženo. Ili ste sa njima ili ste protiv njih. A imaju i dodatak da ako ste protiv njih, onda ste vi njihov najcrnji neprijatelj“.

Radio Kim: Jeste li vi njihov najcrnji neprijatelj?

Rašić: „Apsolutno ne“.

„Ja postadoh Aljbinov Srbin samo za jedan dan. Od imenovanja u četvrtak, ja sam u petak bio najcrnji u smislu da sam bio Aljbinov Srbin. A pre toga niko ih nije nazivao (predstavnike Srpske liste) ni ja, a nisam čuo ni druge ljude da govore o njima kao o ’Kurtijevim Srbima’, godinu i osam meseci koliko su bili u vladi. Niko ih nije nazivao ’Hotijevim Srbima’ kada su bili celu vladu, niko ih nije nazivao ’Ramuševim Srbima’ a čak su išili i na promociju partije. Sećate se onih slika gde se grle. Niko im nije rekao da su ’Tačijevi Srbi’ jer su bili sa njim dok je bio premijer i predsednik“, naglasio je Rašić.

On je kazao da Srpsku listu smatra političkim i ideološkim oponentom, dok predstavnici te partije njega smatraju „najcrnjim neprijateljem“. Veruje da je to vezano isključivo sa kućnim vaspitanjem.

O žalbi koju je Srpska lista uputila Ustavnom sudu povodom njegovog imenovanja, kritika domaćih i stranih zvaničnika, odnosima sa Kurtijem, te ličnoj i bezbednosti Rade Trajković, više u intervjuu. Ostale vesti

Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
  • 05.02.2023