Vesti
Politika

"Integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti na Balkanu"

Premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je u Beču da je integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti u regionu, koja će poboljšati perspektive ulaska u EU.
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Na Ekonomskom forumu u Beču, Hoti je rekao da je uprkos pandemiji korona virusa Kosovo nastavilo da sprovodi konkretne obaveze iz evropske agende, sa posebnim naglaskom na zajedničko tržište zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz vlade.

Hoti je naglasio da čvrsto veruje da je, nakon obaveza na Samitu u Sofiji prošle nedelje, integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti u regionu i dodao da je privredna i socijalna održivost ključna za dugoročni razvoj i integraciju regiona u EU.

Prema njegovim rečima, Kosovo je odlučno da promoviše stabilne privredne i političke odnose i očekuje konstruktivan pristup svih strana, posebno Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Multilateralna saradnja poput zajedničkog regionalnog tržišta promoviše i poboljšava bezbednost u regionu, političku stabilnost i privrednu saradnju", kazao je Hoti.

Naglasio je, da Kosovo očekuje da će integracija Zapadnog Balkana poboljšati perspektivu ka proširenju EU i podvukao da multilateralna privredna saradnja zahteva zajedničke obaveze za zajedničko tržište, kreativne ideje i zajedničke privredne projekte.

Na Ekonomskom forumu u Beču razgovaralo se o potrebi za novom mobilizacijom u digitalnom svetu, izazovima i mogućnostima za privredu regiona.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020