Vesti
Politika

Institut demantovao da Bler u ime Beograda pregovara o Kosovu

Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade. Projekat Instituta Tonija Blera za globalnu promenu nema nikakve veze sa pitanjem Kosova, za Kossev su potvrdili iz ovog instituta.
Institut demantovao da Bler u ime Beograda pregovara o Kosovu
Toni Bler (Foto Time.rs)

Posle demantija predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče iz Moskve o navodnim aktivnostima bivšeg britanskog premijera Tonija Blera da pregovara, odnosno lobira u ime Srbije o razgraničenju, odnosno, podeli, demantiji su stigli i iz Blerovog instituta.

U pisanom odgovoru imejlom za Kossev, sa potpisom portparola Džuli Krouli iz Instituta Tonija Blera za globalnu promenu, uz izvinjenje zbog kašnjenja, demantiji su sadržani u jednoj rečenici:

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova,“ odgovorila je.

„On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ prethodno je u Moskvi rekao srpski predsednik za Televiziju Pink.

Bivši srpski ministar spoljnih poslova, a sada jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, Vuk Jeremić, tvrdio je suprotno.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava. Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ rekao je prošle nedelje u studiju TV N1, po povratku sa Generalne Skupštine UN u Njujorku, odbivši da otkrije svoj izvor.

U međuvremenu tema se aktuelizovala u srpskoj javnosti pa se juče o njoj razgovaralo i za skupštinskom govornicom srpskog parlamenta.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković, koji je i bivši premijer Srbije, upitao je po kojoj platformi Toni Bler vodi razgovore, po čijem ovlašćenju i pod kojim uslovima.

Toni Bler bio je jedan od vodećih zagovornika bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine zbog čega je stekao negativan publicitet u srpskoj javnosti.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020