Vesti
Politika

Institut demantovao da Bler u ime Beograda pregovara o Kosovu

Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade. Projekat Instituta Tonija Blera za globalnu promenu nema nikakve veze sa pitanjem Kosova, za Kossev su potvrdili iz ovog instituta.
Institut demantovao da Bler u ime Beograda pregovara o Kosovu
Toni Bler (Foto Time.rs)

Posle demantija predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče iz Moskve o navodnim aktivnostima bivšeg britanskog premijera Tonija Blera da pregovara, odnosno lobira u ime Srbije o razgraničenju, odnosno, podeli, demantiji su stigli i iz Blerovog instituta.

U pisanom odgovoru imejlom za Kossev, sa potpisom portparola Džuli Krouli iz Instituta Tonija Blera za globalnu promenu, uz izvinjenje zbog kašnjenja, demantiji su sadržani u jednoj rečenici:

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova,“ odgovorila je.

„On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ prethodno je u Moskvi rekao srpski predsednik za Televiziju Pink.

Bivši srpski ministar spoljnih poslova, a sada jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, Vuk Jeremić, tvrdio je suprotno.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava. Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ rekao je prošle nedelje u studiju TV N1, po povratku sa Generalne Skupštine UN u Njujorku, odbivši da otkrije svoj izvor.

U međuvremenu tema se aktuelizovala u srpskoj javnosti pa se juče o njoj razgovaralo i za skupštinskom govornicom srpskog parlamenta.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković, koji je i bivši premijer Srbije, upitao je po kojoj platformi Toni Bler vodi razgovore, po čijem ovlašćenju i pod kojim uslovima.

Toni Bler bio je jedan od vodećih zagovornika bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine zbog čega je stekao negativan publicitet u srpskoj javnosti.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021