Vesti
Politika

Institucionalna kriza najviše šteti građanima

Odlaganje konstitutivne sednice Skupštine Kosova i formiranje institucija najviše šteti građanima i produbljuje političku krizu na Kosovu.
Institucionalna kriza najviše šteti građanima
Skupština Kosova (Foto Skupština Kosova)

Pedsednik „Srpske liste“ Aleksandar Jablanović rekao je za Kim da zvaničnog objašnjenja o odlaganju nastavka konstitutativne sednice nije bilo. Smatra se odugovlačenjem politička kriza na Kosovu samo produbljuje.

„Rešenje krize vidim u što hitnijem dijalogu dva bitna politička subjekta na Kosovu. Mislim na postizbornu koaliciju koju čine DSK-AZBK-IK i Samoopredeljenje i partiju DPK Hašima Tačija. Trebalo bi da nađu kompromisno rešenje jer je to u interesu njihovih partija, ali i svih nas koji učestvujemo u konstituisanu Skupštine. U trenutku kada se vrši politički okršaj te dve partije posledice trpimo svi, a pre svega građani jer posle 110 dana nema naznake oko prevazilpaženja ovog političkog vakuma“, rekao je Jablanović.

Odlaganja konstituisanja Skupštine je protivustavno, nezakonito i protiv pravilnika o radu Skupštine, ocenio politički analitičar Fatmir Šeholi.

Prema Šeholijevim rečima odlaganje formiranja institucija najviše šteti građanima Kosova bez obzira na njihovu nacionalnost.

„Politički lideri imaju obavezu prema građanima da što pre formiraju institucije. Postoji većina koja može da formira institucije po Ustavu i zakonu Kosova“, ocenio je Šeholi.

Odlaganje konstituisanja Skupštine i neizvesnost će trajati sve dok ne dođe do jačeg pritiska međunarodne zajednice, kazao je za Kim Stojan Jovanović, nekadašnji novinar.

„Međunarodni faktori nisu trenutno zainteresovani za formiranje Skupštine. Ostavljaju još malo vremena da se politički lideri na Kosovu dogovore. Onog trenutka kad to prevaziđe svaku meru mislim da će se taj pritisak pojačati, pre svega od strane SAD-a. Istorijski gledano oni su jako bitan faktor za formiranje institucja na Kosovu“.

Prema Jovanovićevim rečima, odlaganje konstituisanja Skupštine i formiranja institucija, osim što ima negativne posledice po stanovnike Kosova, negativno se odražava i na sprovođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opštine i drugih važnih stvari za srpsku zajednicu.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova je počela 17. jula, kada je za predsednika Skupštine izabran predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafu. Ustavni sud Kosova poništio je tu odluku uz obrazloženje da samo najjača predizborna stranka može predložiti predsednika parlamenta. U drugom pokušaju DPK je predložila svog kandidata Arsima Bajramija koji nije dobio podršku većine. Sednica koja je bila najavljena za danas odložena je juče popodne.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020