Vesti
Politika

’’Institucije da ubede SAD i EU u novi pristup dijalogu’’

Bez obzira na mogućnost prekida dijaloga zbog predstojećih izbora u Srbiji, od institucija Kosova se očekuje aktivan angažman po ovom pitanju, piše KosovaPres. Prvi deo 2022. godine, prema albanskim ekspertima za proces dijaloga Kosova i Srbije trebalo bi da posluži Kurtijevoj vladi da ubedi SAD i Evropsku uniju u novi pristup i potrebu za promenom toka dijaloga.
’’Institucije da ubede SAD i EU u novi pristup dijalogu’’
Sastanak o okviru Briselskog dijaloga (Foto Tviter@JosepBorrellF)

Za oočetak februara je regionu najavljena zajednička poseta specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. Ipak, ona za sada nije zvanično potvrđena.

Izvršni direktor Instituta Epik Demuš Šaša smatra da pred aprilske izbore u Srbiji neće biti napretka u dijalogu.

"Pre izbora u Srbiji neće biti pomaka. Ovaj period treba više iskoristiti da kosovske institucije razgovaraju sa našim saveznicima u SAD i EU kako bi ih ubedili u novi pristup i novi duh na kome insistira nova vlada. Verujem da ovi meseci ne bi trebalo da budu izgubljeni i da kosovske institucije treba da ubede naše partnere u potrebu promene dijaloga. Za sada vidimo da postoji jaz između pristupa novih institucija na Kosovu i naših međunarodnih saveznika, jer oni insistiraju da se tok i dinamika dijaloga nastave kao i do sada“, rekao je on.

Na osnovu dosadašnje prakse, pesimistična po pitanju mogućeg sastanka u narednim mesecima je i Violeta Hadžoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI).

"Srbija će u aprilu proći kroz izborni proces i ne očekuje se neki razvoj situacije dok se izborni proces tamo ne završi. Međutim, u drugoj polovini godine, od maja pa nadalje, se mogu očekivati novi razvoji i nova dinamika u vezi sa procesom dijaloga Kosova i Srbije. Videli smo da kada dođe do izbornih procesa na Kosovu i u Srbiji, da se dijalog prekida na neko vreme. Posrednik daje vremena toj državi da završi izborni proces, a zatim da nastavi razgovore u dijalogu. Ovo je urađeno zbog toga da ova tema ne bi uticala na izborne rezultate, odnosno da nema nikakvog uticaja na ove procese“, dodala je Hadžolijeva.

Gazmir Raci, međutim, podseća da postoji mala šansa da pre izbora u Srbiji dođe do sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu. On očekuje da će Lajčak i Eskobar uskoro posetiti region.

"Smatram da ćemo imati novi pristup, ali u ovom trenutku je zastoj u dijalogu zbog suprotstavljenih stavova koje imamo između strana. Imamo i problem što je Srbija već ušla u izbornu fazu na svim nivoima, pa će svaki eventualni sastanak biti problem. Nedavno se pričalo da će možda doći do sastanka u Parizu, ali to nije potvrđeno. Očekujem da će se dijalog nastaviti nakon aprila“, naveo je Raci.

Posetu Lajčaka i Eskobara portparol EU Peter Stano nije potvrdio.

"Ako specijalni predstavnik EU namerava da poseti svoje kolege u regionu, saopštenje za javnost će izdati relevantna delegacija EU na terenu kada je to potrebno“, naveo je on u pisanom odgovoru KosovaPresu.

Dijalog Kosova i Srbije ušao je u ćorsokak od prošle godine, a poslednjih nedelja je bilo tenzija zbog zabrane održavanja srpskog referenduma o ustavnim promenama na teritoriji Kosova.Ostale vesti

Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022